DTM on vedonnut homobaarikentällä erityisesti nuoriin ja naisasiakkaisiin. Kuvassa vietetään Euroviisuiltaa uudessa DTM:ssä vuonna 2016. Kuvaaja: Taavi Tihkan

Homoravintoiden muutos: Turvapaikasta näyttäytymisareenaksi

Aika26.06.2017 Paikka​Hotelli- ja ravintolamuseo

1990-luvulla suomalainen homobaarikulttuuri mullistui. Baarien määrä kasvoi, tarjonta monipuolistui ja eri iät, maut ja sukupuolet tulivat palvelluiksi entistä kohdennetummin. Helsingin Punavuoreen kehittyi muutenkin vilkkaan yöelämän oheen homobaarien keskittymä, jonka homopaikkoihin tungeksivat sisään heterotkin. Punavuoren 1990-2000-lukujen huuma kiteytyy kahteen ikoniin, DTM:ään ja Lost & Foundiin.

Gay Gambrini oli 1980-luvulla hlbt-väen ensimmäinen ”oma paikka”, jonka avaaminen oli tärkeää, sillä aids-paniikkia lietsoneista iltapäivälehtijutuista säikähtäneet ravintoloitsijat eivät enää helposti vuokranneet tiloja Setan ja Psyke ry:n tansseille. Gay Gambrinin avaaminen olikin osin juuri järjestön voimanponnistus: sitä pyörittävän Afrodite Oy:n omisti puoliksi Seta-säätiö.

Aiemmassa blogikirjoituksessa luonnehdittiin sisäpihan suojaisassa paikassa sijainnutta Gay Gambrinia vielä ”puolipiileskelevän kulttuurin” ravintolaksi. 1990-luvun Helsingissä alueen homobaarit muuttuivat trendikkäiksi näyttäytymispaikoiksi.

Punavuoren kaupunginosa oli ollut helsinkiläisen homoalakulttuurin keskiössä jo vuosikymmeniä. Antikvaarinen kirjakauppa Robert oy Iso Roobertinkadulla myi skandinaavisia gaylehtiä jo 1960-luvulla, Gambrini järjesti drag-esityksiä 1970-luvun lopussa ja muuntautui Gay Gambriniksi 1980-luvulla.

1990-luvulla Punavuori muuttui. Entisestä työläiskaupunginosasta tuli muodikas baari- ja klubialue ja alueen homobaarien suosio kasvoi alakulttuurin ulkopuolelle.

Simonkentän laidalle 1992 avattuun Don’t Tell Mamaan jonotettiin jo avoimesti kadulla. Kun yökerho muutti DTM-nimisenä Iso Roobertinkadulle, tuli siitä Pohjoismaiden suurin homoklubi. Kesäisin klubi jatkui kadulle sateenkaarilipuin koristetuksi terassiksi, eikä sisään astuminen enää jännittänyt edes heteroita.

Vuonna 1996 avattu Lost & Found, joka mainosti itseään Suomen ainoana heteroystävällisenä homobaarina. Myös sateenkaariyleisöä palveltiin laajalla skaalalla: esimerkiksi lesbo-, bi- ja transkulttuurin festivaali Tribadien yöt ja päivät toi baariin vuosittain laajan skaalan hlbt-kulttuuria. ”Lostari” houkutteli heteroasiakkaita DTM:ääkin enemmän. Heteroystävällisenä homopaikkana avattu ravintola muuttui vuosien kuluessa monen mielestä pikemminkin homoystävälliseksi heteropaikaksi.
 


2000-luvulla lesbo-, bi- ja transkulttuurifestivaali Tribadien yöt ja päivät järjesti ”Lostarissa” tapahtumia, joukossa muun muassa Kingikabaree.
Kuva: Hessu Vuorinen, Restopedia.fi

Lost & Found sulki ovensa lokakuussa 2011, DTM vain muutamaa kuukautta myöhemmin. DTM:n omistaja Afrodite Oy hakeutui konkurssiin pian baarin sulkemisen jälkeen. DTM siirtyi yksityisille omistajille ja avautui seuraavana vuonna uudessa osoitteessa Mannerheimintiellä.

On suomalainen erikoisuus, että homobaarit ovat tulleet maahan juuri järjestöjen tai säätiöiden perustamina. Seta-säätiön osittain perustama Afrodite Oy oli 2010-luvulle saakka voimatekijä Helsingin homoravintolakentällä juuri DTM:n ansiosta. 1990-luku toi homoravintolakentälle myös yksityisomistajat.

Vuosituhannen vaihteen suursuosio toi homobaarit ylpeästi suomalaiseen katukuvaan, mutta suosiolla oli kääntöpuolensa: monen makuun DTM alkoi olla jo turhan täynnä heteropareja. Uusi omistaja Karri Nieminen kertoikin Ranneliike.netissä, että ”heteroutumisia pyritään välttämään uudessa dtm:ssä”:

“Ehkä vanhan dtm:n loppuaikoina siitä tuli enemmän mainstream yökerho. En sano, että se kadotti fokuksensa, mutta siitä silloin alun perin tuli paljon palautetta. Ja sitten, kun kävi ilmi, että dtm on muuttamassa, niin sitä paljon kysyttiin, että minkä tyyppinen tästä tulee. Ja kyllä me halutaan pitää kiinni siitä edelleen vahvasti, että me ollaan homoyökerho. Se on se lähtökohta.“

Tervetuloa mukaan Ravintolamuistoja sateenkaaren väreissä -tapahtumaan keskiviikkona 28.6. klo 17. Lisätietoja helsinkipride.fi

Lähteet:
Kati Mustolan julkaisematon tutkimus Tuhannen kapakan kautta, Hotelli- ja ravintolamuseo 2016.
Helsingin Punavuoren kaupunkipolun esittelykierros unohti homoelämän. (Ranneliike.net)
Ensimmäinen puoli vuotta - sama vanha ravintola dtm? (Ranneliike.net)

Yläkuva:
DTM on vedonnut homobaarikentällä erityisesti nuoriin ja naisasiakkaisiin. Kuvassa vietetään Euroviisuiltaa uudessa DTM:ssä vuonna 2016. Kuvaaja: Taavi Tihkan.