Hups! – Mitä jäikään ravintolaan tai sen narikkaan?

Aika21.09.2016 Paikka​Hotelli- ja ravintolamuseo

Onnistuneen tai vähemmän onnistuneen ravintolaillan tuoksinassa asiakkaat saattavat kadottaa kaikenlaista. Hotelli- ja ravintolamuseo kyseli Nautinnon nälkä -näyttelyä varten ihmisiltä Helsingin Uutisten ja museon Facebookin kautta ravintolaan jääneistä asioista ja tavaroista. Osa tiedoista kerättiin museossa Taiteiden yönä elokuussa 2016.
 
Kyselyiden tuottama aineisto saa mielikuvituksen laukkaamaan. Eräältä jäi ravintolaan talvisaappaat. Ei kai ollut talvi ja kyseessä ainoat kengät? Entä kihlasormus? Tippuiko se vahingossa vai sittenkin tarkoituksella - Ja mistä kaikista syistä? Toisaalta se, että joku onnistuu poistumaan ravintolasta ilman rintaliivejään tuo väistämättä mieleen kiihkeitä kohtauksia. Huh, onnentyttö! Toiseen ääripäähän ajatukset vie puolestaan eräs pysäyttävä vastaus. Kun ravintolaan on jäänyt ylpeys ja itsetunto, on varmasti tapahtunut jotakin surullisen kamalaa, joka seuraa mukana pitkään.


Kauanko lie tuokin muovipussi roikkunut naulakossa? Ravintola Kannu, Helsinki 1996. Ilari Järvinen. Hotelli- ja ravintolamuseo.
 
Osa hukatuista asioista on vähemmän dramaattisia. Voi silti kuvitella, että pankkikortin, shoppailupäivän ostosten, kännykän, silmälasien ja takinkin häviämisestä on asiakkaalle oma vaivansa. Löytäjän osa jää useimmiten ravintolan työntekijöille. Mitähän mietti se tarjoilija, joka löysi blokatessaan tuopista tekohampaat? Niitä ei muuten koskaan noudettu! Tai se portsari, jonka narikkaan jäi attaseasalkku, jota kukaan ei kaivannut. Niistä laskettelusuksista puhumattakaan…
 
Kyselyn tuloksia tullaan hyödyntämään tulevassa näyttelyssä, joten kaikki vastaajat osallistuivat museon näyttelytyöhön. Unohdetuista ja kadotetuista asioista välittyy kutkuttavasti laaja tunteiden kirjo ilosta intohimoon ja pettymykseen. Herkullisimmat ja riipaisevimmat ravintolaan unohtuneet asiat jääkööt vielä pimentoon. Ne ovat nähtävissä Nautinnon nälkä -näyttelyssä!

 


Näiden vahtimestarien vartioimaan narikkaan ei uskaltaisi jättää mitään! Ravintola Kalastajatorppa, Helsinki 1956. Hotelli- ja ravintolamuseo.

Kehtaatko tunnustaa mitä sinulta on jäänyt ravintolaan? ;)
 
- Maria, jolta on hävinnyt yksi jos toinenkin narikkalappu