Ihmisen itseisarvo

Aika07.08.2017 Paikka​Hotelli- ja ravintolamuseo

Meillä on Suomessakin paljon ihmisiä, joilla ei ole suuren yleisön silmissä käytännössä mitään arvoa. Pakolaiset, vangit, rapajuopot, narkomaanit, muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Jännittävää näissä ihmisryhmissä on se, että aivan pieni sattumus voi suistaa myös meidät nykytilastamme sinne. Ei tarvita kuin vakava ruokahuollon kriisi, venäjän hyökkäys tai luonnonkatastrofi, niin me kaikki olemme pakolaisia. Yksi virhe auton ratissa, niin meistä tulee vankeja. Muutama väärä päätös, niin heräämme katuojasta juopuneena milloin mistäkin.

Me olemme pienen sysäyksen päässä siitä, jota katsomme inhoten bussin ikkunasta matkalla toimistolle. On vain sattumaa, että sielullinen korroosio ei ole syönyt meidän keskiluokkaisuuttamme vielä puhki, ja kun se syö, me haluamme, että meidät autetaan jaloillemme. Tämän ymmärtäminen auttaa käsittämään, miksi jokaisella ihmisellä on itseisarvo, ja miksi jokaista ihmistä tulisi auttaa.

Hotelli- ja ravintolamuseo tuottaa yhdessä Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa hyväntekeväisyysravintolan asunnottomien hyväksi. Ravintolassa ruokitaan paitsi asunnottomia, myös meitä keskiluokkaisempia ihmisiä, ja kaikki tuotot lahjoitetaan asunnottomien hyväksi tehtävälle työlle.

Kun lähdimme suunnittelemaan tapahtumaa alkukesästä opiskelijoiden kanssa, annoin heille käytännössä vapaat kädet; me voidaan tehdä millainen tapahtuma tahansa. Voidaan osallistua Ravintolapäivään, järjestää 10 ruokalajin illallinen ruokahifistelijöille, tuottaa elämysravintola turisteille - vain mielikuvitus oli rajana.

Ja itsenäisesti, syystä tai toisesta, opiskelijat valitsivat hyväntekeväisyyden ja asunnottomat.

Vaikka me tarvitsemme itsekkäitä syitä auttaaksemme sitä, jolla menee hetkellisesti todella huonosti, on huojentavaa huomata, että nuoret opiskelijat eivät tarvitse. Heillä auttaminen on itsestään selvyys, automaatio.

Jos haluat auttaa, jaa sanomaa Skruudataan kimpassa -tapahtumasta ja tule ystävien kanssa syömään hyvin ja hyvään tarkoitukseen. Tehdään yhdessä tästä kaupungista parempi paikka asua - kaikille.

Antti

 

Skruudataan kimpassa -hyväntekeväisyysravintola Dallapénpuistossa 26.8.2017 klo 11-14.
Katso tapahtuman Facebook-sivu: https://www.facebook.com/events/1095817903893882/