Kimpassa on kivempaa – kommenttiryhmä käsikirjoitustyön tukena

Aika05.07.2016 Paikka​Hotelli- ja ravintolamuseo

Kun näyttelyä käsikirjoittavat melko samanikäiset, samaa sukupuolta edustavat, samanhenkiset ihmiset samantyylisellä koulutustaustalla, voi näkökulma näyttelyn aiheeseen muodostua liian samanlaiseksi! Ammattilaisina tiedostimme tämän vaaran ja päätimme rakkauden nimissä hyödyntää ensimmäistä kertaa kommenttiryhmää näyttelyn käsikirjoitustyön tukena.

Kommenttiryhmäläisiltä toivottiin ideoita sekä erilaisia ja yllättäviäkin näkökulmia rakkauteen ravintoloissa.  Ryhmään haluttiin sellaisia osaajia, joiden ammatti tai tutkimuskohde liittyy jollakin tavalla näyttelyn teemoihin. Ryhmän jäsenet löytyivät jo olemassa olevista kontakteista, tiedossa olevista kiinnostavista tutkijoista sekä sattuman kautta, kun näyttelylle keksittyjä nimivaihtoehtoja googleteltiin!


 
Professori Jaakko Hämeen-Anttila sekä toimittaja ja ruokabloggaaja Venla Rossi ovat työskennelleet aihepiirin parissa tahoillaan, mutta tarkastelleet myös yhteisessä kirjassaan Nälästä nautintoihin – Ruoan tarina erilaisia syömistapoja sekä laajemmin ruoan kulttuurihistoriaa ja sen linkittymistä esimerkiksi erotiikkaan. ”Biletohtorina” tunnettu Antti Maunu on puolestaan tutkinut yökerhobiletystä sosiaalisena rituaalina. Viinuri Timo Neuvonen on ravintola-alan rautainen ammattilainen, joka on seurannut näköalapaikalta sekä alan kehitystä että asiakkaiden käyttäytymistä. Kati Mustola on tutkinut suomalaista sateenkaarikulttuuria sivuten myös ravintola- ja hotellihistoriaa.

Näyttelytiimin ja kommenttiryhmän yhteistyöltä saatiin sitä, mitä toivottiinkin. Konkreettisten ideoiden ja hauskojen hetkien lisäksi yhteistyö poiki myös mielenkiintoisen näyttelyyn liittyvän julkaisuprojektin, josta kuulette lisää myöhemmin. Kommenttiryhmän ja museon yhteistyöstä on seurannut jo toinenkin sivuprojekti. Kokemus oli museon kannalta niin myönteinen, että näyttelytyössä tullaan myös tulevaisuudessa taatusti hyödyntämään samaa kaavaa.

On tärkeä muistaa, että kaikki tieto ei asu museoissa ja ulkopuoliset näkemykset jalostavat sanomaa edelleen. Mitä eri alojen huipputyypit saavatkaan yhdessä aikaiseksi!

-Maria