Kortsu, kumiukko, skordari, spärdäri

Aika20.10.2017 Paikka​Hotelli- ja ravintolamuseo

Ravintolailta menee usein vahvasti tunteisiin. Parhaimmillaan illassa on iloa ja intohimoa, joskus pettymyksiäkin. Niin Nautinnon nälkä -näyttelyssäkin. Ilon, ehkä intohimonkin voi saavuttaa, kun testaa, miten sujuu kondomin osto kännilasit päässä. Ei oo helppoo. Ja jos pettymys uhkaa, ei hätää, kumeja saa ostettua myös alakerran museokaupasta.
 

Kondomiautomaatti on nykyään luonteva osa ravintoloiden vessoja, mutta aina näin ei ole ollut. Avioliiton ulkopuoliset sukupuolisuhteet olivat pitkään sotien jälkeen moraalinen kauhistus ja niitä pyrittiin ehkäisemään kaikin keinoin. Preservatiivien helppo saatavuus olisi ollut vihoviimeinen vaihtoehto, suoranainen kehotus sukupuoliseen kanssakäymiseen.

Asenteet lientyivät kohti 1970-lukua, ehkäisystä ylipäänsä oli tullut hyväksytympää ja sukupuolitautien leviäminen lisäsi kumiukkojen kysyntää. Puhuttiin turvaseksistä ja kortsujen ostamisesta haluttiin tehdä helpompaa. Huoltoasemille, kioskeihin ja ruokakauppoihin tuli näkyville paikoille myyntitelineitä ja ravintoloiden vessoihin kondomiautomaatteja.

Nykyään monessa kaupungissa listataan vuosittain suosituimmat kondomiautomaatit. Parhaiten spärdäreitä myyvien joukossa ovat viime vuosina olleet niin yökerhon naisten vessan automaatti (Tampereella Ilves Bar & Night), ravintolan miesten vessan automaatti (Tampereella ravintola Amarillo) kuin hotellin automaattikin (Imatralla hotelli Center).

Ei ole salaisuus, että ravintolaillalla voi olla suotuisia vaikutuksia parinmuodostukseen, ja joskus spärdyn käyttötarve voi olla heti automaatin läheisyydessä, sen verran todistuksia on ravintoloiden vessaseksistä. Ja hotelleissa on mitä ilmeisimmin myös hyvä olla sadetakkeja käden ulottuvilla. Ostokäyttäytymisessä on automaattien maahantuojan VL-Vendingin mukaan eroja. Mutkat suoraksi vetäen voi sanoa, että naiset hankkivat ranskalaisen kirjekuoren toiveikkaasti jo etukäteen, miehet tekevät ostoksen kun käyttötarve on varma.
 

 

Kuvan automaatti on ollut käytössä Helsingissä Punavuoressa sijainneessa ravintola Kannussa. Puhdistettaessa automaattia museon näyttelyä varten löytyi sen sisältä kaksi markan kolikkoa vuodelta 1973. Liekö joku jäänyt ilman varmuusvälineitä, tarina ei kerro. Ravintola Kannun tiloissa on toiminut 1990-luvun puolivälistä alkaen Punavuoren Ahven, kondomiautomaatti puolestaan sijaitsee Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelyssä. Ja on meillä tosiaan toinenkin automaatti, se josta ihan oikeasti voi ostaa skordareita.

- Tiina