Nautinnon nälkä -näyttely

Maksullista rakkautta ravintolassa

Aika09.05.2017 Paikka​Hotelli- ja ravintolamuseo

Eilen illalla toimeenpantiin razzia ravintola Nizzassa, mistä tuotiin ensimmäiseen poliisipiiriin toistakymmentä toimetonta naista.

- Lehtileike uutisesta 17.8.1934, ravintoloitsija Eelis Sivénin muistelmat/Hotelli- ja ravintolamuseo
 
Ravintolaprostituutio liittyy moniin Hotelli- ja ravintolamuseon Nautinnon nälkä -näyttelyn teemoihin: seuran etsimiseen, intohimoon, seksiin sekä kontrolliin. Siksi halusimme nostaa näyttelyssä esille myös tämän puolen ravintolarakkaudesta.
 
Antti Häkkänen on käsitellyt ravintolaprostituution historiaa väitöskirjassaan sekä artikkelissaan ”Bordellista etäseksiin – prostituution historiaa Helsingissä” (Narinkka, HKM 1993). Häkkänen toteaa, että prostituutio istui luontevasti ravintoloiden ”humaltuneeseen, riehakkaaseen ja vapautuneeseen ilmapiiriin”. Ravintolassa tosin prostituoidut sekä asiakkaat joutuivat varomaan poliisin lisäksi myös Alkoholiliikkeen tarkastajia.
 
Ravintoloiden piti säilyttää tietty taso, joka oli edellytyksenä anniskelusta saaduille korvauksille. Prostituutiosta kiinni jääminen saattoi merkitä ravintolalle tulojen menetystä. Toisaalta osa asiakkaista saattoi hakeutua ravintolaan nimenomaan etsimään maksullista seuraa ja seksiä.
 
Ravintolaprostituution kitkemiseen pyrittiin monenlaisten kieltojen ja rajoitusten avulla, esimerkiksi kieltämällä baaritiskille anniskelu ja estämällä sisäänpääsy ravintolaan naisilta ilman miesseuralaista.
 

Ei pääsyä naisille -kyltti Nautinnon nälkä -näyttelyssä.

 
Häkkäsen mukaan maksullisen seksin markkinat kapenivat, kun suomalainen yhteiskunta tasa-arvoistui, sosiaalipolitiikka kehittyi ja seksuaalimoraali vapautui. Kaupankäynti siirtyi kaduilta isojen hotellien tasokkaisiin yökerhoihin, joista vielä löytyi maksukykyistä ja -haluista asiakaskuntaa. Kun irtolaislait kumottiin vuonna 1987, prostituutiosta tuli laillista, ellei siihen liittynyt esimerkiksi paritusta. 
 
Sukupuolten välisen tasa-arvon lisääntyessä myös naiset ryhtyivät käyttämään maksullisia seksipalveluita. Tasa-arvokeskustelun myötä alettiin esittää näkemyksiä myös prostituutioon mahdollisesti liittyvästä naisten alistamisesta ja ihmiskaupasta. Toisaalta HIV aiheutti Häkkäsen mukaan muutoksia seksuaalikäyttäytymisessä ja markkinoille tuli uusia muotoja, kuten ravintoloiden eroottiset tanssiesitykset, korvaamaan perinteistä maksullista rakkautta.
 
-Anni