Novellikokoelma näyttelyjulkaisuna

Aika23.02.2017 Paikka​Hotelli- ja ravintolamuseo

Miksi Marilyn Monroe halusi ostaa Suomessa käydessään kalakukon? Kuinka neurootikko valmistaa kanaviillokin? Millainen rakkaustarina alkoi helsinkiläisessä Kappeli-ravintolassa kieltolain aikaan?

Rakkauden tiloja - Nautinnon nälkä -näyttelystä haluttiin tehdä poikkeuksellinen museonäyttely. Näyttelytekstit on kirjoitettu pääosin lainauksina tai kieltoina. Näyttelyn pariksi ei sopinut perinteinen näyttelyjulkaisu. Näyttelytyöryhmässä syntyikin ajatus kaunokirjallisesta antologiasta.

Novellikokoelman teemaksi valikoitiin näyttelyn aiheista rakkaus erityisesti ruokaan. Ajatus on, että teos täydentää näyttelyä erilaisella näkökulmalla. Nautinnon nälkä -antologia tarjoaakin lukijalle herkullisen kattauksen tuoreita suomalaisia ruokanovelleja.

Mukaan haluttiin suomalaisia eturivin kirjailijoita ja saatiinkin jopa Finlandia-voittajia. Kirjallisen keittiönsä avaavat Virpi Hämeen-Anttila, Erkka Mykkänen, Miki Liukkonen, Leena Parkkinen, Juha-Pekka Koskinen, Johanna Sinisalo, Hannu Väisänen ja Tuija Välipakka. Jokainen kirjailija käsittelee rakkautta ruokaan omalla tavallaan. Novelleissa syömisellä ja juomisella on monia eri rooleja. Muutama teksti rakentuu kahviloiden ja ravintoloiden ympärille, joissakin puhutaan ruoan laittamisesta.

Kirja on toteutettu yhteistyössä 150-vuotisjuhliaan viettävän Ravintola Kappelin kanssa ja sen ovat toimittaneet Venla Rossi ja Jaakko Hämeen-Anttila. Sitä on ostettavissa mm. Hotelli- ja ravintolamuseon museokaupasta. Kuten toimittajat esipuheessa mainitsevat: "Ruoasta ei voi koskaan puhua riittämiin."