Osa Ravintola Ostian mainoksesta, Helsingin Sanomat 1973

Paljasta pintaa ravintolassa

Aika23.01.2017 Paikka​Hotelli- ja ravintolamuseo
Ravintolassa oli tanssi-ilta ja lisäksi siellä esiintyi stripteasetaiteilija Miss Nadja. Ravintola oli täynnä viimeistä sijaa myöten. Asiakkaista suurin osa oli keski-ikäisiä pareja ja oli siellä nuorisoakin joukossa, mutta suhteellisen siististi pukeutuneita ja kohtalaisen hyvin käyttäytyviä. Ainoa negatiivinen ilmiö oli että annettiin asiakkaiden nousta seisomaan esityksen aikana, joka aiheutti erinäistä rauhattomuutta.

 
Näin kirjoitti ravintolatarkastaja toukokuussa 1969 vierailtuaan Somerhovissa Somerolla. Striptease-esityksiä nähtiin Helsingissä jo 1950-luvulla, muun muassa Espilässä ja Kaivohuoneella. Pienemmille paikkakunnille – kuten Somerolle – ohjelmauutuus saapui vasta myöhemmin. Tämän päivän näkökulmasta varhaiset show’t olivat hyvin siveitä, eivätkä esiintyjät riisuutuneet täysin ilkosilleen. Ravintolaviihteen historiassa striptease oli jatkoa ”eksoottisille tanssijattarille” ja ”käärmenaisille”, joiden eroottisvivahteisia, seksillä leikitteleviä esityksiä oli nähty jo 1920–1930-luvuilla.  
 
Todellisen suosiohuipun ravintolastriptease saavutti 1970-luvulla. Ohjelmanumeroista oli mahdollista nauttia sekä iltaisin että päiväsaikaan, vaikkapa lounastunnin piristykseksi. Esiintyjät tulivat useimmiten ulkomailta. Rohkeita näytöksiä mainostettiin sanomalehtien sivuilla näyttävästi. Esimerkiksi Ravintola Luolamiehessä oli tarjolla ”Hurjaa sexiä saappaat jalassa” (HS 19.8.1971) ja esiintyjänä unkarilainen duo Nostzy-Hewizi, ”pariskunta kuin Pustan hevoset”. Cabaret Espilä puolestaan lupasi ”raisua menoa ja Helsingin rohkeinta ohjelmaa” (HS 1.2.1973), vetonauloinaan ranskalainen alastontanssipari Sedoja Dancers sekä striptease-automaatti.
 
Toinen buumi koettiin 1990-luvun alussa, jolloin Suomeen perustettiin runsaasti ns. erotiikka- ja seksibaareja. Aiemmista vuosikymmenistä poiketen kyseisten ravintoloiden koko liikeidea kiertyi erotiikkaan ja seksiin liittyvän ohjelman ympärille. Taustalla oli vaikea lama, jonka vuoksi ravintolaelinkeino joutui etsimään uusia tulonlähteitä. Uudentyyppisten ravintoloiden yleistymisen myötä julkisuudessa keskusteltiin runsaasti erilaisista bisnekseen liittyvistä pelisäännöistä ja lieveilmiöistäkin, kuten työntekijöiden asemasta ja prostituution mahdollisesta yleistymisestä.
 
Striptease-esiintyjinä oli pitkään enimmäkseen naisia tai pariskuntia. Yhtenä Suomen ensimmäisistä miesstrippareista mainitaan usein Mr. Sylvester, joka kiersi ravintoloita erityisesti 1990-luvulla. Ravintolassa strippaava mies oli Sylvesterin kertoman mukaan melkoinen sensaatio, josta varsinkin pienempien paikkakuntien paikallislehdet uutisoivat. Hotelli- ja ravintolamuseon lähteet eivät valitettavasti kerro, kävikö myös Mr. Sylvester Somerolla. :-)
 


Ravintola Ostian mainos, Helsingin Sanomat 2.1.1973. Päivälehden arkisto.


-Anni