Rakkaudesta olueen - ja Helsinkiin!

Aika03.12.2017 Paikka​Hotelli- ja ravintolamuseo

Olut on erottamaton osa suomalaista juomakulttuuria, sielunmaisemaa ja mentaliteettia. Kalevalassa kerrotaan oluen valmistuksesta kaksi kertaa laajemmin kuin maailman luomisesta. Totaalinen Alkon monopoli murtui aikanaan juuri oluen osalta pitkälti siitä syystä, että sitä myytiin niin paljon, etteivät Alkon varastot ja henkilökunta riittäneet. Ennen kieltolakia Suomessa oli yli sata panimoa (vähimmillään niitä oli 1990-luvulla, kun panimojen määrä oli kutistunut seitsemään).

Uskaltaa siis huoletta sanoa, että me suomalaiset rakastamme olutta. Omalta kohdaltani ainakin voin todeta tämän paikkansa pitäväksi. Tämä rakkaus ei kuitenkaan ollut rakkautta ensisilmäyksellä: kun ensimmäisen kerran maistoin olutta, se maistui aivan kammottavalle. Ryhmäpaineen ja oman imagoni takia jatkoin kuitenkin oluen lipittelyä aina silloin, kun joku onnistui sitä käsiinsä saamaan. Vuosien saatossa mausta on oppinut tykkäämään: nykyään juon olutta aivan vapaaehtoisesti!

Uskaltaisin väittää, että nuoruusvuosieni aikana olut on ollut osatekijänä myös usean rakkaussuhteen synnyssä: olut on erinomainen sosiaalinen lubrikantti, kun nuoruusvuosien epävarmuudessa pulikoivat untuvikot harjoittelevat sosiaalisen kanssakäymisen alkeita...

Olutkulttuuri Suomessa elää juuri nyt jonkinlaista renessanssiaikaa: panimoita on perustettu kiihtyvällä tahdilla, ja alammekin hätyytellä 1900-luvun alun lukemia. Alkon monopoliaseman köyhdyttämä valikoima on muisto vain, kun päivittäistavarakauppojen hyllyt tursuavat toinen toistaan erilaisempia oluita: pilsnereitä, stoutteja, ipoja, apoja - tekeepä yksi panimo jopa muinaisoluita, eli gruitteja!

Vaikka muu elintarviketuotanto alkaa olla harvinaista Helsingissä, on olutpanimoita uskallettu perustaa myös pääkaupunkimme rajojen sisään. Rakkaudesta hyvään olueen ja Helsinkiin syntyikin ajatus siitä, että meidän pitää kertoa tästä uudesta ilmiöstä myös muille!

Tämän takia Hotelli- ja ravintolamuseo on lanseeraamassa Helsinki Beer Tour -tastingkierroksen, jonka avulla sekä paikalliset että turistit voivat tutustua helsinkiläisiin panimobaareihin ja näiden tarjontaan. Lisätietoja tulossa pian!

-Antti Tuomola, tuottaja