Ravintola Kappeli, vanha ulkokuva. Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmat.

Rakkaudesta ravintolahistoriaan!

Aika19.09.2017 Paikka​Hotelli- ja ravintolamuseo

Suomalainen ravintolahistoria on teema, jolle Hotelli- ja ravintolamuseon sydän sykkii! Museon kokoelmiin kuuluu tuhansia esineitä, valokuvia, arkistodokumentteja ja muistelmia. Ne kertovat hykerryttävän kiinnostavia tarinoita siitä, mitä ravintoloissa on eri aikoina syöty ja juotu, miltä ravintoloissa on näyttänyt ja mitä kaikkea niissä on tapahtunut.

Ravintola Kappeli viettää 150-vuotisjuhliaan vuonna 2017. Kappelin henkilökunta on etsinyt juhlavuoden viettoon ideoita ja inspiraatiota ravintolan pitkästä ja vaiherikkaasta historiasta yhteistyössä museon asiantuntijoiden kanssa. Kappelia ja museota yhdistää rakkaus ravintolahistoriaan. Yhteistyö linkittyykin sopivasti rakkausteemaiseen Nautinnon nälkä -näyttelyyn.

Ravintola Kappelin juhlavuosi on osoittanut, että vain mielikuvitus ja kekseliäisyys ovat rajana, kun museokokoelmia ja historiaa halutaan hyödyntää nykyhetkessä. Tähän mennessä päivänvalon on nähnyt mm. alkuperäisellä 1990-luvun reseptillä pantu juhlavuoden olut, jonka etikettiin saatiin idea museon kokoelmissa olevasta Kappelin olutlasista. Museon perusnäyttelyssä esillä olevasta Kappelin satavuotiaasta lautasesta puolestaan tehtiin uusi versio, jolle ravintolassa katetaan nyt juhlavuoden annoksia. Menneiden vuosikymmenten ruokalistoista haettiin ideoita juhlavuoden ruokatarjontaan ja uusissa ruokalistoissa hyödynnettiin vanhojen listojen visuaalista ilmettä.

Kesällä 2017 Kappelissa oli myös esillä museon kokoelmista poimittuja helmiä ravintolan historiasta, mm. tuo jo mainittu olutlasi. Nyt näitä helmiä on esillä museon näyttelyvitriinissä. Myös Nautinnon nälkä -näyttelystä voi bongata viittauksia Kappeliin, tervetuloa etsimään!

Tiesithän, että tulevaisuuden ravintolahistoriaa tehdään juuri nyt? Kappeli kerää juhlavuotensa kunniaksi talteen asiakkaiden muistoja ravintolasta. Voit kertoa oman tarinasi ravintolan nettisivuilla.
 

Ravintola Kappeli, sisäkuva. Tekla Pohjolainen, 2010. Hotelli- ja ravintolamuseo.
Tekla Pohjolainen, 2010. Hotelli- ja ravintolamuseo.

Museon ja Kappelin yhteistyön tuloksena syntyi myös yksi uusi, täysin fiktiivinen tarina Kappelin historiasta. Tarina löytyy Nautinnon nälkä -kokoelmasta, jossa Virpi Hämeen-Anttilan novelli paljastaa, millainen rakkaustarina Kappelissa syttyi kieltolain aikaan. Kokoelma on ostettavissa Hotelli- ja ravintolamuseosta ja sen kansikuva on saanut inspiraationsa Kappelin seinämaalauksesta.

-Anni