Erottaja Bar, 2006. Liisa Karvonen, Hotelli- ja ravintolamuseo.

Rakkautta ravintolan vessassa

Aika17.10.2016 Paikka​Hotelli- ja ravintolamuseo

Rakkauden tutkijamme ovat tällä kertaa edenneet ravintoloiden wc-tiloihin. Laittamalla rakkauden punaiset linssit päähän, voi huomata, että merkkejä rakkaudesta löytää sieltä monella tapaa.
 
Ravintoloiden, etenkin yökerhojen vessatilojen lavuaarien ja peilien läheisyydessä löytyy usein suoraan rakkauteen linkittyvä apparaatti, nimittäin kondomiautomaatti. Se kertoo selvästi, että ravintoloilla on selkeä funktio parinmuodostuksen monimutkaisissa kiemuroissa.
 

Kuva: Ravintola Kannun kondomiautomaatti Blausiegel, Hotelli- ja ravintolamuseo.
 
Tampereella on jo monena vuonna tilastoitu kondomien kulutusta ravintoloiden automaateissa. Kärkipaikkaa pitää milloin Ilveksen yökerhon eli Ilves Bar & Nightin naisten vessa, milloin Amarillon miestenvessa. Todettavaa on, että molempien vessojen käyttäjät tarvitsevat ja ostavat kondomeja samoilla volyymeillä.
 
Kondomit voi joskus tulla tarpeeseen jo melko heti automaatin lähellä. Miltei kaikki ravintoloissa kävijät ovat todistaneet tilanteen, jossa vessaeriötä käytetään sen ”kauneimman ystävyyden” harjoittamineen. Vessankäyttäjiä ärsyttää lähinnä eriön tarpeettoman kauan varattuna oleminen, ravintoloitsijaa taas huolettaa wc-kalusteiden kestävyys. Suomessa ei ole tiettävästi olemassa niin hienoa ravintolaa, etteikö sen wc-tiloja olisi käytetty muuhunkin kuin siihen tarpeiden tekemiseen.
 
Ravintolan vessa on paikka, jossa käydään edellä mainittujen lisäksi tietenkin ehostautumassa. Koristautuminen ja kaunistautuminen ovat osa kaikkien naisten ravintolailtaan kuuluvaa naiseuden suorittamista. Myös muiden vessassa kävijöiden ”tason” vaivihkainen tarkkailu kuuluu asiaan. Vessoissa myös keskustellaan ihmissuhteista, niiden kriiseistä sekä illan sujumisesta. Siellä voi ottaa pienen aikalisän ja hioa illan strategiaa ja pelikuvioita. Rakkaus ja sen muodot ovat puheissa mukana monella tapaa.
 

Kuva: Gaynightclub Hercules, 2016. Hotelli- ja ravintolamuseo.

Vessaeriössä kävijää ilahduttaa joskus hyvinkin taiten kynäillyt aforismit, vitsit ja mietelmät. Rakkauteen liittyviä asioita sieltä löytää paljon. Klassisin on ehkä suora rakkauden tunnustus ”Jonna <3 Petri”. Runollisempi julistaa rakkauden sanomaa kirjoittamalla siitä seinään näin:  ”Rakkauven palo on maalimankaikkeuvven suurin palo. Aatelkeepa sitä omalle kohallenne. Nii-i.”  Suoran toiminnan nainen on suora myös tarjottavastaan: ”Jos haluat pa**a soita nroon 040 123123"

Rakkauteen liittyvissä ongelmissa vertaistukeakin voi olla luvassa, kuten tässä miesten vessan kirjoituksessa:
“Sain kiihkeän naisen (36 v) sänkyyni, mutta minulla ei seisonut. Mitä pitäisi tehdä?”
“Ota kiihkeä mies sänkyyn.”
“Muistele vuotta –95 ja yritä päästä ”den glider in” -fiilikseen.”

 
-Anu