Ravintola Kola, Helsinki 2006. Liisa Karvonen, Hotelli- ja ravintolamuseo.

Saako ravintolassa harrastaa seksiä?

Aika14.12.2016 Paikka​Hotelli- ja ravintolamuseo
–  Vessat (on) aina niin täynnä porukkaa, ettei niissä seksin harrastaminen suju – ainakaan ilman yleisöä.  Tosin, meidän talosta löytyy muitakin soppia, jos välttämättä haluaa tehdä sitä ravintolaillan aikana vaikka pikkujouluaikaan.
Helsingin Uutiset 29.11.2012

 

Ravintolahenkilökunnan muistitieto kertoo toinen toistaan roisimpia tarinoita lemmenleikkien pauloihin ajautuneista rakastavaisista. Ravintolaan mennään usein etsimään seuraa ja kun lempi leiskahtaa, voi nautinnon nälkä viedä mennessään. Asiakkaat ovat tulleet yllätetyiksi milloin narikasta, milloin kabinetin pöydältä, milloin pöydän alta. Mutta mitä mieltä ravintoloissa ollaan, saako ravintolassa harrastaa seksiä?
 
Näin helsinkiläisravintolat kommentoivat asiaa Helsingin Uutisissa 29.11.2012 (http://bit.ly/2gZ7PGf):
 

– Meidän ravintoloissa ollaan vaan tyytyväisiä, jos olemme pystyneet tarjoamaan kahdelle asiakkaallemme tuollaiseenkin toimintaan johtavan kohtaamisen. Aina eivät asiakkaat malta odottaa kotiin saakka. (Night People Group -ravintolat, mm. Onnela ja Tiger)
 
–  Sellaista sattuu, että asiakas tulee sanomaan, että vessassa harrastetaan seksiä, eivätkä muut pääse tarpeilleen. Tulkitsemme sen järjestyshäiriöksi ja pyydämme seksinharrastajia poistumaan. Porttikieltoa emme vessaseksistä kuitenkaan anna. (On the Rocks)

 

Ravintoloiden näkökulmasta seksin harrastaminen ravintolan tiloissa voi siis olla järjestyshäiriö ja ei-toivottua toimintaa tai osoitus siitä, että asiakkaat todella viihtyvät.
 
Asiakkaiden näkökulmaa ovat netin keskustelupalstat pullollaan: siellä jaetaan värikkäitä tarinoita sekä omista että todistetuista lemmenleikeistä. Toisille asiakkaille lemmiskelijöiden yllättäminen itse teosta voi olla järkytys, ärsyttävä häiriö (esimerkiksi vessan ollessa liian pitkään varattu) tai hauska sattumus, josta voi naureskellen kertoa omalle seurueelle.
 
Voivatko ravintolat sitten varata seksin harrastamiselle jonkin oman erityisen paikkansa? Eivät ainakaan viranomaisten mielestä, sen ovat homoravintoloiden dark roomit (tuttavallisemmin panokopit) osoittaneet.  Lehtitietojen mukaan tamperelaisen Mixei-yökerhon dark room päätettiin sulkea pian sen avaamisen jälkeen vuonna 2009 Länsi-Suomen lääninhallituksen otettua ravintolanpitäjään yhteyttä. Ravintolaa ohjeistettiin lopettamaan "hyvien tapojen vastainen" huone, jotta ravintola sai pitää jatkoaikalupansa. Helsinkiläisen Gaynightclub Herculeksen dark room koki samanlaisen kohtalon. Tällä hetkellä Hotelli- ja ravintolamuseon tiedossa ei ole, että missään ravintolassa olisi ainakaan virallista dark roomia.  
 
-Anni

Kuva: Peilipallo Ravintola Kolan WC:n katossa. Liisa Karvonen, 2006. Hotelli- ja ravintolamuseo.