Postikortti, 1900-luvun alku. Alkon myymälämuseon kokoelma.

Sata vuotta suomalaista ravintolajuomista

Aika18.08.2016 Paikka​Hotelli- ja ravintolamuseo

Nautinnon nälkä -näyttelyssä tuodaan esille rakkaus niin toiseen ihmiseen kuin myös ruokaan ja juomaan. Mitä juomia Suomessa on sitten sadan viimeisen vuoden aikana rakastettu?

Ennen kieltolakia

Amerikanbaarit ja niiden mukana cocktailit saapuivat Suomeen 1910-luvulla. Baaritiskiä ympäröivät korkeat baarijakkarat. Kieltolaki kuitenkin päätti tämän muoti-ilmiön lyhyeen.

Suomalainen suosi väkeviä

Kieltolaki piilotti alkoholin teekuppeihin. Suosittu sekoitus oli ns. kova tee, johon sekoitettiin teen sekaan pirtua ja sokeria. Korvausta vastaan pirtua sai myös muun muassa kahviin tai kaakaoon.
Sota-aikana elintarvikkeita säännösteltiin. Viljasta oli pulaa ja siksi esimerkiksi oluen valmistus loppui kokonaan. Kieltolaki ja sota-aika vaikuttivat voimakkaasti siihen, että suomalaiset alkoivat suosia väkeviä alkoholeja.


Kuva: Hotelli Kämp, Helsinki 1930-luku.

Lonkeroa ja olutta

Helsingin olympialaisiin (1952) esiteltiin uusi, helppo kotimainen juomasekoitus eli Long drink. Lonkerosta tuli suosittua välittömästi.

Suomalaisten juomatottumuksia alettiin ohjata miedompaan suuntaan laskemalla viinien ja oluiden hintoja ja korottamalla väkevien juomien hintoja. Alkon viinikampanja toi myymälöissä viinipullot esille ja myyjät alkoivat suositella viinejä niihin tottumattomille suomalaisille.

1960-lvulla Alkoon ja ravintoloihin saatiin myös ulkomaalaisia oluita. Ensimmäiseen valikoimaan kuului kahdeksan eri olutta neljästä maasta. Kiinnostus niitä kohtaan oli suurta ja tanskalaiset oluet myytiin loppuun joistakin myymälöistä heti ensimmäisenä päivänä. Olutravintolakokeilu toi keskiolutbaareja myös maaseudulle.


Kuva: Jyväskylän Kantakrouvi, 1960-luku.

Nousukaudella alkoholi vapautui syömisestä

Jos joit ravintolassa alkoholia, niin samalla oli otettava myös jotain syötävää. Tästä säännöstä päästiin lopullisesti eroon vasta 1980-luvulla. Vuosikymmenen loppua kohden sai tilata myös seisten baaritiskiltä ja kulkea ravintolassa lasi kädessä. Mitä useampi hörsötin drinkissä oli, sen parempi se oli.

Trendikkäät suomalaiset

EU:n myötä alkoholin tuonti vapautui Alkon kahleista. Oluen ja lonkeron rinnalle tulivat siiderit. 2000-luvulla maailma hullaantui kuohuviineistä ja Suomi seurasi perässä. Ginit nousivat jälleen asiakkaiden huulille.

-Merja

P.S. Tule kuuntelemaan lisää ravintojuomisen historiasta Art Goes Kapakka -tapahtumaan ravintola Careliaan keskiviikkona 24.8. klo 17.30.