Pitsiliina sydämellä, Hotelli- ja ravintolamuseo.

Sydämiä, sydämiä, sydämiä!

Aika20.05.2016 Paikka​Hotelli- ja ravintolamuseo

Mitähän kaikkea sydämen muotoista museon kokoelmista mahtaisi löytyä? Leikkimielisen kysymyksen heitti ilmaan Hotelli- ja ravintolamuseon museolehtori Merja Nummi. Tuumasta toimeen! Pikaisesti naputeltu haku kokoelmatietokantaan paljasti, että yllättävän erilaisista esineistä löytyy jotakin sydämen muotoista (tai ainakin sinne päin). Vai mitä sanotte näistä?


Aloitetaan helpolla: sydämen muotoinen peltinen piparkakkumuotti, joka on ollut käytössä yksityiskodissa.


Tästä esineestä sydäntä voi olla aluksi hankala hahmottaa. Kyseessä on jälkiruokaveitsi, joka on ollut käytössä turkulaisessa Ravintola Itämeressä. Veitsen päässä oleva koristelu muodostaa sydämen.


Myös tämän esineen kohdalla sydänkuviota joutuu ehkä hetken haeskelemaan. Neliön muotoisen virkatun pikkuliinan koristeaiheena on neljä sydäntä, joiden kärjet osoittavat kohti liinan keskustaa. Liina on tehty taukotöinä tarjoilijoiden taukopaikassa ns. kanakopissa.


Pahvinen sydämen muotoinen Frisco-mainos, joka on ollut koristeena Takko-Baarissa Sonkajärvellä.

Mökki-kahvilan kyltti
Seinään kiinnitettävästä Mökki-kahvilan kyltistä koristesydämet löytyvät ikkunaluukuista.

 

Välttämättä yksikään näistä esineistä ei päädy osaksi tulevaa Nautinnon nälkä -näyttelyämme. Mutta jostain on aina pakko aloittaa! Ja tarjoutuipahan museon tutkijalle jälleen uudenlainen näkökulma museon kokoelmiin. =)

- Anni, Hotelli- ja ravintolamuseo