Gay Nightclub Hercules, Helsinki 2016. Hotelli- ja ravintolamuseo

Tanssi on ihmisoikeus!

Aika04.11.2016 Paikka​Hotelli- ja ravintolamuseo

Tanssi tuli suomalaisissa ravintoloissa muotiin jo 1920-luvulla, mutta homoille ja lesboille tanssiminen oli mahdollista vain yksityiskodeissa tai 1960-luvun lopulta lähtien ravintoloissa järjestetyissä yksityistilaisuuksissa.
 

Sirkan tanssit

Suomen ensimmäisen sateenkaarijärjestön Psyke ry:n tansseja kutsuttiin Sirkan tansseiksi niiden pääjärjestäjän Sirkka Vähä-ahon mukaan. Julkisuuteen Psyken tanssit joutuivat heti niiden aloittamisen yhteydessä keväällä 1969. Tuolloin sensaatiolehti Hymyn toimittaja soluttautui ravintola Luccissa Helsingissä järjestettyihin tansseihin ja lehden paparazzi kuvasi ulkopuolella ravintolaan menijöitä. Homoseksuaalisuus oli Suomessa tuolloin vielä rikos, eikä Hymyn jutun jälkeen löytynyt moneen vuoteen ravintolaa, joka olisi suostunut antamaan tilansa sateenkaarikansan käyttöön.

Kuva: Ravintola Cella, Helsinki 1980-luku. Hotelli- ja ravintolamuseo.
 
Vuodesta 1973 lähtien Psyken tanssi-iltoja järjestettiin yksityistilaisuuksina mm. Fleminginkadun Cellassa, vanhassa Gambrinissa Isolla Roobertinkadulla ja ravintola Palaverissa Ratakatu 9:ssä. Vuodesta 1976 tanssit saivat vakituisen paikan, ravintola Mercurin keilahallin yläkerrasta Ruusulankatu 5:stä. Sirkan tansseja tanssittiin Mercurissa vuoteen 1988 asti. Nimimerkki Stadinrakki kuvaa Mercurin Sirkan tansseja:

Kuvitelkaa 1970-luvun alun Teknograd, Kvikkjokk tai Makhinogorsk johon joku vinksahtanut keijukaiskuningatar on taikasauvallaan huitaissut pystyyn homobaarin ja sen täyteen työn sankareita läheiseltä sovhoosilta ja teräskombinaatilta, kaikki uuden muotidrinkki ”Lonkeron” viimeisistäkin estoistaan vapauttamina. Keski-ikäisiä kansanmiehiä niin maalta kuin kaupungistakin, ynnä nuorempia ja iäkkäämpiä ihailijoitaan viihtymässä yhdessä yhteisessä onnelassaan, voi jumankauta sitä fiilistä – aa, halleluja, muuta ei enää voinut pyytää kuin pitkää ikää! (E. Joenpelto). – – Ikinä en unohda sitä sateista syysiltaa, jolloin kiipesin portaat yläsaliin, jossa koko jengi veti hihkuen tiputanssia sydämensä kyllyydestä. Uskomaton näky! Ja sitten vielä puhutaan suomalaisista jäyhinä jässiköinä, hah.
http://stadinrakki.blogspot.fi/2014_02_01_archive.html

 
Sirkan tansseihin Helsinkiin tultiin kaikkialta Suomesta, aina Rovaniemeltä asti. Psyken alaosastoja perustettiin myös muihin kaupunkeihin: Turkuun, Vaasaan, Lahteen ja Tampereelle. Myös ne järjestivät tansseja, sauna- ja kerhoiltoja sekä ylläpitivät puhelinpäivystyksiä.
 

Setan tanssit

Psyken sisällä oli jännitteitä: eri sukupolvet ja homopoliittiset näkemykset eivät mahtuneet yhteen yhdistykseen. Vuonna 1974 Psyken sisäinen oppositio perusti uuden yhdistyksen Seksuaalinen tasavertaisuus – Sexuelt likaberättigande Seta ry:n. Setalaiset kritisoivat Psykeä ”tanssisosiaalisuudesta”, mutta myös Seta alkoi järjestää tansseja. Niille oli suuri sosiaalinen tilaus ja järjestö sai diskoiltojen pääsylipuista tuloja. Koko 1970- ja 1980-luvun ajan Psyke ja Seta toimivat Helsingissä rinnakkain. Sirkan tansseissa tanssittiin humppaa, tangoa, valssia, jenkkaa ja polkkaa eli perinteisiä suomalaisia paritansseja. Setan diskoissa soivat disko ja rock. Vaikka yhdistykset olivat virallisesti sotajalalla keskenään, Sirkan tansseissa kävivät humppaamassa myös setalaiset.
 
Setan bileitä järjestettiin mm. Rautalammintien opiskelija-asuntolan saunan takkahuoneessa ja vuodesta 1977 lähtien Varsinaissuomalaisen osakunnan tiloissa Uudella ylioppilastalolla. Vuonna 1980 bilepaikaksi saatiin ammattimainen ravintola, Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan Vanha poli Lönnrotinkatu 29:ssä, tosin vain torstai-iltaisin. Klubi-iltojen nimeksi tuli Studio 302, numero oli tuolloin vielä voimassa ollut homoseksuaalisuuden sairausdiagnoosinumero. Keväällä 1983 Seta sai toisenkin klubipaikan, pohjalaisten osakuntien Ostrobotnian ravintolan eli Bottan, jossa järjestettiin maanantai-iltaisin Gay Disco Triangle. Elokuussa 1983 Vanha poli irtisanoi bilesopimuksen Setan kanssa, vaikka tanssien järjestäminen oli molemmille osapuolille erittäin tuottoisaa: ravintola sai alkoholin myyntitulot, Seta pääsylipputulot. Syynä sopimuksen purkuun oli Suomessa puhjennut aidspaniikki.
 
Kun bilepaikoista oli huutava pula, Setassa uskaltauduttiin ottamaan suuri askel: hankittiin oma ravintola. Perustettiin Ravintola Oy Afrodite, joka osti ravintola Gambrinin Iso Roobertinkatu 3-5:n sisäpihalta. Gambrinissa oli homoravintolatoimintaa jo ennen Setan kautta, siellä oli järjestetty Sirkan tansseja ja vuoden 1977 alusta lähtien Club Diana homo- ja lesbotansseja keskiviikkoisin. Siellä nähtiin vuonna 1979 Suomen ensimmäiset drag showt. Ravintola avattiin 4.7.1984 uudella nimellä: Gay Gambrini. Ensimmäistä kertaa sana homo oli suomalaisen ravintolan nimessä – tosin englanninkielisenä. Mercurin Sirkan tanssit olivat lauantaisin, mutta nyt myös rocksukupolven lesbot ja homot saattoivat tanssia viikonloppuisin eivätkä olleet riippuvaisia siitä mitä arki-iltoja opiskelijaravintoloista ”jäi yli”.
 
- Teksti pohjautuu tutkija Kati Mustolan julkaisemattomaan tutkimukseen Tuhannen kapakan kautta, Hotelli- ja ravintolamuseo 2016.