Kuva: Hartwall

Virvoketta rakkauden janoisille!

Aika17.03.2017 Paikka​Hotelli- ja ravintolamuseo

Terveys- ja kivennäisvesillä on monin tavoin vahva side Nautinnon nälkä -näyttelyn teemoihin, joita ovat paitsi rakkaus toiseen ihmiseen, myös rakkaus ruokaan ja juomaan.

Kivennäisvesien tarina alkaa terveyslähteiden ja kylpylöiden aikakaudelta. Innostus terveyttä edistäviin vesiin levisi meille Keski-Euroopan terveyslähteillä vierailleen herrasväen mukana. Vesiä nautiskeltiin kylpylöissä, joita perustettiin ensin terveyslähteiden äärelle ja myöhemmin myös muualle. Kun kylpylä ei sijainnut lähteen äärellä, tarvittiin juotavaksi pullotettua vettä.

Pohjoismaiden ensimmäinen kivennäisvesiä valmistanut tehdas perustettiin Helsinkiin Victor Hartwallin toimesta vuonna 1836. Helsingistä tuli samoihin aikoihin merkittävä kylpyläkaupunki, joka houkutteli muun muassa venäläisiä matkailijoita. Helsingin kylpylöissä nautiskeltiin pullotettuja kivennäisvesiä, seurusteltiin ja huviteltiin. Ja lempi taatusti leiskui seurustelun ja huvittelun lomassa!
 


Kuva: Hartwall


Kivennäisvesi rantautui suomalaisten ruokapöytiin, kun elintaso nousi ja huvi- ja seuraelämä vilkastui. Kieltolain aikana kivennäisvedestä ja muista alkoholittomista vaihtoehdoista tuli virallisesti sopivia seurustelujuomia. Ne vakiinnuttivat asemansa sekä kuplivana juhlajuomana että myöhemmin arkisempanakin vaihtoehtona. Kivennäisvesi kuuluu usein myös erilaisiin alkoholisekoituksiin ja drinkkeihin.  

Nautinnon nälkä -näyttely toteutetaan yhteistyössä Hartwall Vichy Originalin kanssa. Hartwall Vichy on ollut osa suomalaista ravintolakulttuuria jo 1800-luvulta alkaen. Yhteistyöllä Hotelli- ja ravintolamuseon kanssa Vichy haluaa muistuttaa vahvoista juuristaan suomalaisessa ravintolakulttuurissa. Vuosikymmenten varrella Vichystä on tullut monen rakastama klassikko, jolla on pysyvä paikka suomalaisten ruokapöydässä.

-Anni