Huikea vuosi rakkauden merkeissä

Aika20.12.2017

Rakkauden tiloja -hanke on tullut päätökseen, mutta haluamme vielä palata siihen, mistä kaikki alkoi ja mitä sen jälkeen on tapahtunut. 

Museot pohtivat syksyllä 2014 itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden viettämistä erilaisilla teemoilla. Hotelli- ja ravintolamuseossa ja Vantaan kaupunginmuseossa teemaksi nousi rakkaus ja tuon universaalin teeman ympärille haluttiin kutsua myös muut Suomen museot. Lottamuseo ja Teatterimuseo tarttuivat kutsuun ja syntyi neljän museon yhteinen Rakkauden tiloja -hanke. 

Yhteistyö käynnistettiin laivaseminaarilla Ruotsiin. Matkan aikana määriteltiin mitä ollaan tekemässä. Pääkohde oli tutustuminen Spritmuseumin Swedish Sin -näyttelyyn, joka kertoi ruotsalaisesta rakkaudesta ja erotiikasta. 
 

Kotiin palattuamme aloimme etsiä rahoitusta hankkeelle. Uudenmaan Suomi100-rahoituksen saatuamme pystyimmekin palkkaamaan rakkauden tuottajan, Rosaliina Munnukan, toteuttamaan hankkeen tiedotusta ja tapahtumia.

 

Näyttelyt avautuivat ystävänpäivänä 14.2.2017. Jokaisen näyttelyn kummin kanssa tehtiin video, jolla hän kertoi oman näkökulmansa rakkauteen.
 

 

Yksi tärkeä tapa jakaa rakkautta olivat rakkausviestit, joita kerättiin yleisöltä hankkeen museoissa ja jaettiin eri yhteyksissä. Ensimmäisen kerran viestejä jaettiin Helsingin Rautatieasemalla puoli vuotta ennen näyttelyiden avautumista. Sen jälkeen viestejä on jaettu Pride-tapahtumissa, veteraaneille, näyttelyvieraille...
 

 

Yhteisiä tapahtumia ovat olleet muun muassa Museokortin Rakkausbussit, työpajat oppilaitoksille ja luentosarja, joka toteutettiin yhteistyössä Helsingin työväenopiston ja Vantaan aikuisopiston kanssa.
 

 

Toukokuussa 2017 hanke huipentui Museoiden viestintätekopalkinnon saamiseen, jota juhlittiin pariinkin otteeseen. 


Kuvassa kaikkien Vuoden museo -palkinnon saavuttaneiden museoiden henkilökuntaa. 


Juhlimme saavutusta myös keskenämme. 

Kiitämme kaikkia hankkeessa mukana olleita entisiä ja nykyisiä museoiden työntekijöitä, näyttely- ja tapahtumakävijöitä. Vain Vantaan kaupunginmuseon näyttely sulkeutuu vuoden vaihteessa. Muiden museoiden näyttelyt ovat avoinna vielä pitkälle ensi vuoteen. 

Rakkauden tiloja -hanketta on ollut ilo tehdä. Vaikka hanke päättyy, rakkaus ei lopu koskaan!
<3 <3 <3