Kulttuurien kohtaamisia vuonna 1940

Aika10.10.2016 PaikkaLottamuseo

Karjalaiskoteja on olosuhteiden pakosta syntynyt eri puolille Suomenmaata; Hämeeseen, Savoon, Pohjanmaalle, Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan. Porin maalaiskunnasta on Laatokan-Karjalassa, Sortavalan tienoilla sijaitsevan Louhelan kartanon isäntäväki löytänyt itselleen uuden kodin.

Satakuntalainen ja Karjalainen – kaksi aivan erilaista luonnetta – kuinka ne soveltuvat yhteen? Viihtyykö karjalainen Satakunnassa uudella asuinseudullaan? Sitä seikkaa on hyvä kysyä karjalaisilta itseltään.

Kysymme asiaa emännältä, joka puuhailee parhaillaan pienessä vuokra-asunnossa herkullisia karjalaisia ”vatrushkoitaan” viimeistellen. Vastaus on erinomaisen valoisa ja toiveikas:

"Kiitos kysymästänne. Meidän perheemme on varmasti yksi kaikkein onnellisimmista Karjalan siirtoperheistä. Nyt on meillä vuokraemäntämme rakkauden ja avuliaisuuden ansiosta koti, jonka kaiken huonekaluston hän on antanut käytettäväksemme."

Hyvää tuntuu kuuluvan myös talon isännälle. Evakkomatkalle mukaan otetut hevoset, kun viihtyvät naapurin isännän laitumella erinomaisesti. Kovasti isäntä kiitteleekin naapurin avuliaisuutta. Vielä haluaa emäntä huomauttaa:

"Olemme kaikille satakuntalaisille ystävillemme sydämellisen kiitollisia. Meitä on muuten koolla kymmenkunta karjalaista emäntää. Tuossa on pihamaalla, liikkuvassa kolmioaidassa 3 nuorta lammasta. Pian keritään ensimmäiset villat, ja kun illat syksyn tullen jälleen pimenevät, taas kilkkaavat sukkapuikot monissa kätösissä. Lämmintä, lämmintä olla pitää, toimintaa ja puuhailua."

Lotta Svärd -lehti No 12 vuodelta 1940
Kuva: Sa-kuva / Kauppalan talon emäntä kestitsee kahvilla evakkoemäntiä