Lottamuseolla jaettiin ja vastaanotettiin lähimmäisenrakkautta

Aika18.08.2017 PaikkaLottamuseo

Torstaina aidat kaatuivat Lottamuseolla, niin kirjaimmellisesti kuin symbolisestikin. Turvapaikanhakijat Evitskogin vastaanottokeskuksesta auttoivat Lottamuseon lahon aidan purkamisessa.

Helsingin diakonissalaitos, on pitkin vuotta tuonut turvapaikanhakijoita Lottamuseolle tutustumaan evakkoaiheeseen Rakkauden tiloja -Avaa sydämesi! -näyttelyyn. Lottamuseo on tarjonnut museokäynnin ja opastuksen ilmaiseksi. Keskustelut museota kiertäessä ovat olleet äärettömän mielenkiintoisia. Etenekin ulkorakennuksessa olevassa evakkonäyttelyssä, on ollut monta tunteita herättävää hetkeä.

Moni turvapaikanhakija pitää Suomen dramaattista historiaa menestystarinana: 100 vuodessa itsenäistyminen, sisällissota, kolme erillissotaa, jonka jälkeen kansan yhdistymisen myötä on pystytty rakentamaan hyvinvointivaltio, joka on taannut pitkän vakaan rauhanjakson. Monelle pakoalaiselle kaikista suurin haave on rauha omassa maassa ja paluu sinne. Mutta monen pakolaisen kotimaassa konfliktit ovat kuitenkin sellaisessa solmussa, että ajatus siitä, että Suomen kaltainen tarina toteutuisi heidän kotimaassaan tuntuu utopialta.

Viimeksi kun turvapaikanhakijat vierailivat Lottamuseolla, he kysyivät voisivatko he tehdä jotain ilmaisen museovierailun vastapalveluksi. Keksittiin että Syvärannan tonttia kiertävän lahon aidan purkamisessa olisi hyvä olla monta käsiparia auttamassa. Turvapaikanhakijat kaipaavat kovasti jotain tekemistä sekä haluavat tekemisen kautta päästä osallisiksi sitä yhteiskuntaa, jossa he elävät ja johon he ovat laittaneet kaikki toivonsa.

Lottamuseossa tullaan myös syksyn aikana järjestämään Rakkauden tiloja -työpajoja joissa käsitellään sanatonta viestintää ja kulttuurien välisiä eroja. Työpajat ovat ilmaisia opiskelijoille ja maahanmuuttajille. Työpajat johdattavat pohtimaan ja harjoittelemaan ennakkoluulotonta kohtaamista. Lottamuseon aidanpurkutalkoot ovat lähtölaukaus näille työpajoille (http://www.rakkaudentiloja.fi/maksuttomia-tyopajoja-opiskel…).

Lottamuseo kiittää kaikkia osallisia, tämä oli mieletön päivä! Yhteistyö turvapaikanhakijoiden kanssa lämmitti sydäntä. Ihan huipputyyppejä kaikki ja kyllä, tulemme jatkossakin harrastamaan tällaista lähimmäisenrakkautta. Siitä tulee hyvä mieli!
#Helsingindiakonissalaitos #Hyvämieli #VAMOS #Suomi100#Yhteisvastuu #Evitskoginvastaanottokeskus