Lottamuseon Avaa sydämesi! -näyttely aukeaa 14.2.2017

Aika20.05.2016 PaikkaLottamuseo

Vuosina 1940-1944 yli 400 000 suomalaista joutui pysyvästi jättämään kotinsa sodasta johtuen. Näitä ihmisiä kutsutaan Suomessa evakoiksi. Suomen Huolto - Finlands Folkhjälp ry oli jatkosodan ja sitä seuranneiden pulavuosien aikana toiminut keskuselin, johon kuului vapaaehtoista kansalaisten huoltotyötä tekeviä järjestöjä. Suomen huollon tarkoituksena oli taata avustustyön tasapuolisuus ja tarkoituksenmukaisuus. Järjestön edeltäjä oli talvisodan jälkeen perustettu Suomen huollon komitea. Virallisesta kansanhuollosta vastasi kansanhuoltoministeriö.

Suomen Huolto perustettiin vuonna 1941. Järjestö välitti ulkomailta, lähinnä Ruotsista, Tanskasta, Sveitsistä ja Yhdysvalloista saatua aineellista apua pääasiassa sotaleskille ja -orvoille, sotainvalideille ja siirtoväelle.

Lottamuseon tulevassa Avaa sydämesi -näyttelyssä esitellään Suomen Huoltoon kuuluneita jäsenjärjestöjä, jotka sodanaikaisissa evakuoinneissa ja sodan jälkeisessä Suomessa kohdisti sosiaalisen huoltotyönsä apua tarvitseviin naisiin ja lapsiin. Tällaisia järjestöjä oli mm. Martat, Lotat ja Suomen Punainen risti.Suomalaiset auttoivat, välittivät ja jakoivat; jotkut velvollisuudesta toiset lähimmäisen rakkaudesta.

Kuva: SA-kuva / Evakkoja Vilppulassa 1941.