Muutama sana Rakkauden tiloja -näyttelyiden kummeista

Aika19.01.2017

Krista Kosonen, Jani Toivola, Janna Hurmerinta ja Theresa Ngouth ovat Rakkauden tiloja -näyttelyiden kummeja. Mikä on näyttelykummi ja miksi juuri nämä valloittavat persoonat ovat valikoituneet kummeiksi? Näyttelykummin määritelmä on melko yksiselitteinen: Hän on henkilö, joka suhtautuu myönteisesti edustamaansa näyttelyyn. Virallisempi termi näyttelykummille on näyttelyn suojelija. Kummin tavoitteena on tuoda näyttelyyn myönteistä fiilistä oman persoonansa kautta. Kummit ovat vuorovaikutuksessa näyttelyiden kohderyhmien kanssa ja herättävät keskustelua ja ottavat kantaa näyttelyiden teemoihin.

Rakkauden tiloja -näyttelykummeilla on vuoden 2017 aikana kussakin museossa erilaisia rooleja ja tehtäviä. Kummit ovat jo päässeet esittäytymään ja kertomaan oman näkökulmansa rakkauteen lyhyissä Youtube-videoissa. Videot ovat katsottavissa Rakkauden tiloja -Youtube-kanavalta.

Vantaan kaupunginmuseon näyttelykummi on poplaulaja Janna Hurmerinta, joka on asunut lapsuutensa Vantaalla. Rakkaustarinat ja niihin liittyvä tunteiden kirjo ovat laulujen tulkitsijalle tuttuja. Jannalta on ilmestynyt kolme albumia ja lukuisia singlejä.

Lottamuseon näyttelykummi on vuoden 2015 pakolaisnainen Theresa Ngouth. Theresa on kotoisin Etelä-Sudanista, josta hän pakeni sotaa ja jätti taakseen kodin ja sukulaisia. Theresa on kiinnostunut Suomen historiasta ja hän tuntee suurta empatiaa niitä suomalaisia kohtaan, jotka sotavuosina joutivat jättämään kotinsa. Theresa on ollut Suomessa 12 vuotta ja asuu Vantaalla. Theresalle lähimmäisenrakkaus on ollut kantava voima läpi elämän.

Hotelli- ja ravintolamuseon näyttelykummi, kansanedustaja Jani Toivola edustaa positiivisella tavalla sekä ravintolapalvelujen kuluttajia että 100-vuotiasta Suomea.

Teatterimuseon kummi Krista Kosonen on valovoimainen, tarkalla vaistolla, älyllä ja tunteella työskentelevä näyttelijä. Jo ensimmäisessä isossa näyttämöroolissaan, Turun Kaupunginteatterin Anna Kareninana, hän teki unohtumattoman vahvan ja herkän roolityön.  Sittemmin Krista on vaikuttanut vahvan omaenergisesti erilaisten produktioiden kokonaistulkintaan, niin näyttämöillä, televisiossa tai elokuvassa. Ilman häntä tuotettavat teokset olisivat tyystin erilaisia.