Kurkistuksia näyttelyyn, osa 4: Surumielisen ihana Kaiho

Aika23.07.2017 PaikkaTeatterimuseo

Kolme kertaa olemme jo kurkistaneet näyttelyihin täällä Rakkauden tiloja -nettisivuilla. Kolme huonetta on esitelty, jäljellä on enää viimeinen, Kaiho. Kaihosta löytyy näyttelymme ehkä hurmaavin ja katsojan pisimmäksi aikaa paikoilleen naulaava osuus, kotimaisen elokuvan kavalkadi.

Vanhat kotimaiset mustavalkoiset elokuvat ovat melkein kaikille tuttuja. Vaikka niitä ei olisi koskaan nähnyt valkokankaalta elokuvateatterissa, on niitä esitetty televisiossa moneen kertaan. Filmille on tallentunut ikimuistoisia rakkauskohtauksia Tauno Palon, Ansa Ikosen, Leif Wagerin tai Eeva-Kaarina Volasen esittäminä. Uudempiakin elokuvia on saatu mukaan, mutta kaikille yhteistä on se, että niissä näkyy suomalaisen näytellyn rakkauden ikonisimpia kohtauksia.

Kaihon filmikoosteen kohtaukset on valittu hiukan kliseistenkin näkökulmien kautta. Kavalkadissa kiteytyvät muiden muassa luonto, mustasukkaisuus ja omistamisen halu, vikittely, melankolia, merkitsevät katseet ja ensikohtaaminen sekä tietysti suudelmat. Katkelmat on ryhmitelty neljän otsikon alle: Luonnon voimat, Kun on tunteet, Tanssi ja laulu sekä Rakkauden huumaa. Yhteensä katkelmia on 19 elokuvasta ja kokonaisuuden kesto on 24'54".

Mitä kertovat kuvat kosken kuohuista, heilimöivästä viljapellosta, myrskyävien puiden latvoista? Kuinka ihmisen omistamisen voi ilmaista tanssien? Miten kaiho ja kaipaus kaikuvat lauluissa? Katseet voivat polttaa sielun karrelle, mutta suudelma paljastaa kaiken. Elokuvien rakkaudesta löytyy totuuden siemen.

Kaihon elokuvakooste on tehty yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa. Huoneessa on esillä myös kymmenkunta pukua Kavin museokokoelmasta. Tervetuloa, istahda penkille ja unohda ajankulu!

Elokuvakoosteen suunnittelu: Raija-Liisa Seilo, Heini Räsänen, Rosaliina Munnukka
Editointi: Timo Kinnunen / KAVI
Kiitokset: KAVI / Mari Kiiski, Antti Alanen, Kirsi Raitaranta, Matti Lukkarila, Tommi Partanen, Juha Seitajärvi; Sputnik Oy / Aki Kaurismäki, Eevi Kareinen, Haije Tulokas; YLE / Jorma Karisto; Jörn Donner Productions Oy / Rafael Donner.