Näytellyn rakkauden lavastaja

Aika23.08.2016 PaikkaTeatterimuseo

Teatteriesitys tarjoaa koettavaa kaikille aisteille. Teatterissa on nähtävää, kuultavaa, jopa haistettavaakin. Lavastajat sekä puku-, valo- ja äänisuunnittelijat ovat taiturimaisia maailmanrakentajia ja tunnelmanluojia. Kun näyttelymme kerran kertovat teatterista ja esittävistä taiteista, haluamme, että ne myös näyttävät teatterilta ja esittäviltä taiteilta. Näyttelyitämme ei vain ripusteta, vaan ne lavastetaan, ja lavastajina ja muina näyttelyn visuaalisina suunnittelijoina toimivat teatteriammattilaiset. Monessa museossa panostetaan nykyään näyttelyiden visuaaliseen suunnitteluun. Sen sijaan, että mietittäisiin miten näyttelyesineet tai valokuvat laitetaan esille, rakennetaankin erilaisia tiloja ja tunnelmia. Teatterimuseon erikoisalue on tässä mielessä erityisen herkullinen: näyttelyn visuaalinen ilme on samalla erikoisalan itsensä esittelyä!

Rakkauden tiloja – Näytelty rakkaus -näyttelyn visuaaliseksi suunnittelijaksi valittiin jo varhaisessa vaiheessa Tuomas Lampinen.

• Kuka olet ja mitä teet työksesi?
Olen Turun Kaupunginteatterin pukusuunnittelija. Turussa olen vaikuttanut vuodesta 2006. Urallani olen työskennellyt produktioissa eri puolilla Suomea lähinnä pukujen parissa, mutta muutama lavastuskin mahtuu joukkoon. Tutuiksi ovat tulleet sekä suuremmat laitokset, kuten esimerkiksi Kansallisooppera, Kansallisteatteri ja Tampereen Teatteri, että pienemmät ryhmät, kuten Rakastajat-teatteri ja West Coast Kokkola Opera.
 
• Miten näyttelyn suunnittelu eroaa teatterityöstä vai eroaako?
Oma lähestymistapani on varmasti nytkin ollut lähempänä teatterilavastamista, joten eroa ei ole juurikaan.
 
• Mistä lähdit liikkeelle suunnittelussa?
Rönsyilystä.
 
• Millaisia tunnelmia tai maailmoja haluat näihin museoon suunniteltaviin tiloihin luoda?
Haluaisin, että tilaan astuessaan museovieras saisi kokonaisvaltaisen elämyksen tilasta ja esillä olevista asioista. Toivoisin samanlaista elämystä, kuin teatterissa esiripun auettua ja näytelmän maailman paljastuttua katsojalle.

• Mikä tässä työssä on ollut hauskinta, onko joku ollut uutta?
Esille tulevien vaatteiden ja kuvien läpikäynti ja katselu on ollut kiehtovaa ja ehdottomasti uutta. On ollut kiinnostavaa nähdä kuinka samoja näytelmiä on käsitelty 100 vuotta sitten ja nyt.

Näytelty rakkaus on Tuomaksen ensimmäinen näyttelylavastus Teatterimuseoon, mutta työskentely hänen kanssaan on tuttua museonjohtaja Raija-Liisa Seilolle, joka toimi aiemmin Turun Kaupunginteatterin johtajana: ”Olen ollut ja olen ensisijassa vakuuttunut hänen taiteellisista näkemyksistään, mutta myös hänen tapansa työskennellä ja toimia työyhteisön jäsenenä ja vetäjänä on hyvin rakentavaa ja inspiroivaa; joustavuus, nopeus, innovatiivisuus sekä jonkinlainen joka hetki ja jokaiselle viestille altistuva herkkyys. Unohtaa ei pidä myöskään persoonallista positiivista energiaa, joka tarttuu koko yhteisöön”, Raija-Liisa pohtii. ”Oli tosi mahtavaa saada Tuomas Suomen juhlavuoden suurnäyttelyn visualistiksi ja huomata, miten nopeasti hän inspiroitui Teatterimuseon varsin uniikista interiööristä ja mitoiltaan hyvin haastavista ja teknisesti isoja teatterinäyttämöitä huomattavasti vaatimattomammin varustetuista tiloista. Itsekin jännittyneenä odotan, mitä helmikuussa avautuva näyttely aisteillemme tarjoaakaan…”

Tänä syksynä Tuomaksen suunnittelemia pukuja nähdään mm. Turun Kaupunginteatterin ensi-illoissa Toc Toc ja Rock of Ages. Helmikuussa sitten selviää millaisia maailmoja Teatterimuseoon on syntynyt. Me museolaiset ainakin olemme innoissamme – tästä tulee hieno!

Yllä olevassa kuvassa Raija-Liisa Seilo, Tuomas Lampinen ja museolehtori Heini Räsänen näyttelyn kuvavalintojen äärellä.