Näytelty rakkaus kuvina: Kenties kerran vihille käydä saamme...

Aika11.07.2016 PaikkaTeatterimuseo
Kauan katsoin sinua syvälle silmiin,
kauan katsoin, katsoin ja ajattelin.
Kenties kerran vihille käydä saamme,
kenties kerran olet rinnallain...

 
Yksi suomalaisten suosikkihäävalsseista, Heikki Aaltoilan säveltämä Akselin ja Elinan häävalssi on tehty Edvin Laineen elokuvaan Täällä pohjantähden alla (1968), jossa se kuultiin Akseli Koskelan ja Elina Kivivuoren hääkohtauksen taustalla ja uudelleen loppukohtauksessa. Tänäkin kesänä se kuullaan mitä luultavimmin kymmenissä häissä eri puolilla Suomea. Teimme kesän ja kesähäiden innoittamina sukelluksen Teatterimuseon valokuvakokoelmiin ja etsimme kuvia teatteriesitysten hääkohtauksista. Olkaa hyvät, näytelty rakkaus kuvina, osa 2!

 
MIEHEN KYLKILUU − SUOMALAINEN MAASEUTUTEATTERI − 1914

Suomalaisessa Maaseututeatterissa Viipurissa esitettiin syksyllä 1914 Maria Jotunin näytelmää Miehen kylkiluu. Näytelmä esitettiin tuoreeltaan, puoli vuotta Suomen Kansallisteatterissa olleen kantaesityksen jälkeen. Näytelmässä apteekkarin renki Tuomas Lukasson vikittelee kahta ikäneitoa, Amalia Oljanderia ja Miina Salokannelta, ja päätyy lopulta vihille ensin mainitun kanssa. Miina puolestaan nai Tuomaksen veljen, Topiaksen. Valokuvassa Tuomaksen ja Amalian hääkohtaus näytelmän kolmannesta näytöksestä. Vasemmalla Ertta Virtamo (Amalia), Rosa Pulkkinen (Miina) ja Kaarlo Braxen (Tuomas).

LAULU TULIPUNAISESTA KUKASTA − VIIPURIN TYÖVÄEN TEATTERI − 1932

Toinen hääkuvamme on myös Viipurista, Viipurin Työväen Teatterista syksyltä 1932. Johannes Linnankosken romaani Laulu tulipunaisesta kukasta kertoo maanviljelijäperheen pojasta, Olavi Koskelasta, joka liittyy tukkilaisporukkaan riitauduttuaan vanhempiensa kanssa. Olavi kulkee tukkilautan rinnalla kylästä toiseen ja hurmaa matkansa varrella lukuisia neitoja. Aina kun tukkilaisten on aika jättää kylä ja jatkaa matkaa, Olavi unohtaa ihastuksensa ja löytää uuden seuraavasta pysähdyspaikasta. Mutta Moision Kyllikkiä Olavi ei voikaan unohtaa. Teatterissa Laulu tulipunaisesta kukasta on nähty yli 50 kertaa. Viipurin Työväen Teatterissa näytelmä esitettiin viimeisenä syksynä ennen teatterin yhdistymistä Viipurin Näyttämöön ja nimen muuttumista Viipurin Kaupunginteatteriksi. Kuvassa Ada Pääkkönen (Kyllikki) ja Santeri Karilo (Olavi).

PURASEN HÄÄT − HELSINGIN KANSANTEATTERI-TYÖVÄENTEATTERI − 1955

Purasen häät (myös nimellä Purosen häät) on Maiju Lassilan komedia leskimies Jussi Purasesta, joka tahtoo naimisiin rikkaan Jupurisen Elviina-tyttären kanssa. Kosiomatkalla Purasella on puhemiehenään Pölkmanni. Elviina suostuu ja hääjuhlat järjestetään. Mutta kesken kaiken paljastuu totuus siveän ja puhtaan morsiamen menneisyydestä. Elviinalla on kaksi aviotonta lasta. Puranen raivostuu petoksesta, mutta Elviina selittää tilanteen parhain päin ja juhla jatkuu. Kuva on Helsingin Kansanteatteri-Työväenteatterin esityksestä helmikuulta 1955. Kuvassa Sirkka-Liisa Wilén (Elviina) Reino Valkaman (Jussi Puranen) polvella. Pöydän ääressä istuvat myös Toivo Lahti (Pölkmanni) ja Otto Noro (Ukko-Pupuri). Kuva: Kolmio.

TÄÄLLÄ POHJANTÄHDEN ALLA II − TAMPEREEN TYÖVÄEN TEATTERI − 1961

Nyt vietetään Akselin ja Elinan häitä! Alussa mainittua häävalssia ei tässä versiossa tietenkään kuultu, se kun sävellettiin vasta myöhemmin tehtyyn elokuvaan. Täällä Pohjantähden alla II perustui Väinö Linnan Pohjantähti-trilogian toiseen osaan. Tampereen Työväen Teatterissa Elinaa esitti Eila Roine ja Akselia Tapio Hämäläinen. Kuvassa nähdään koko joukko muitakin Työviksen 60-luvun nimekkäitä näyttelijöitä, mm. Veijo Pasanen vasemmassa reunassa ja äärimmäisenä oikealla Veikko Sinisalo ja Olavi Ahonen. Kuva Juhani Riekkola.

MIEHEN KYLKILUU − HELSINGIN KANSANTEATTERI-TYÖVÄENTEATTERI − 1963

Maria Jotunin Miehen kylkiluu on kyseessä tässäkin kuvassa. Tämä versio nähtiin Helsingin Kansanteatteri-Työväenteatterissa keväällä 1963. Tämäkin kuva on näytelmän kolmannesta näytöksestä, jossa vietetään Tuomas Lukassonin ja Amalia Oljanderin häitä. Kuvassa Kauko Helovirta (Tuomas) ja Elsa Turakainen (Amalia). Kuva Pentti Auer.

WEST SIDE STORY − TAMPEREEN TEATTERI − 1963

Viimeinen teatterihääkuvamme ei olekaan häistä vaan hääleikistä. Vuosi on edelleen 1963, teatteri Tampereen Teatteri, jossa esitettiin Arthur Laurentsin, Stephen Sondheimin ja Leonard Bernsteinin menestysmusikaalia West Side Story. Musikaali kertoo keskenään taistelevista nuorisojengeistä 1950-luvun New Yorkissa. Jengien yhteenotot ovat väkivaltaisia eikä vihanpidolle näy loppua. Jets-jengin Tony rakastuu puertoricolaistaustaiseen Mariaan, Sharks-jengin johtajan sisareen. Tarina päättyy traagisesti, eikä pääpari lopulta saa toisiaan, mutta he ehtivät kuitenkin kuvitella ja leikkiä vihkimisensä. Kuvassa Tapani Perttu (Tony) ja Kaija Sinisalo (Maria). Kuva: Juhani Riekkola.

Tiesitkö muuten, että toinenkin suosittu häissä kuultu laulu on peräisin teatterista? Erkki Melartinin Juhlamarssi on yksi Suomen suosituimmista häämarsseista. Melartin sävelsi marssin näytelmään Prinsessa Ruusunen, joka sai kantaesityksensä Suomen Kansallisteatterissa 1905. Melartinin ja Aaltoilan sävelet mielessämme soiden toivotamme onnea kaikille kesän hääpareille!