Näytelty rakkaus kuvina: Romeo ja Julia

Aika19.05.2016 PaikkaTeatterimuseo

Teimme nopean käytännön gallupin. Kyselimme ihmisiltä mikä näytelmä heille tulee mieleen, kun ajatellaan rakkautta. Vastaus oli lähes yksimielinen: tietysti Romeo ja Julia!
 
Vuosien 1591 ja 1595 välillä kirjoitettu Romeo ja Julia on William Shakespearen ehkä tunnetuin näytelmä ja yksi ikonisimmista rakkausnäytelmistä kautta historian. Se on traaginen rakkaustarina kahdesta veronalaisnuoresta, Romeo Montaguesta ja Julia Capuletista, jotka mieluummin kuolevat kuin ovat erossa toisistaan. Näytelmää on esitetty suomalaisissa ammattiteattereissa lähes 70 kertaa. Katsotaan millaisia Romeoita ja Julioita löytyy Teatterimuseon kuvakokoelmasta!
 

1881 − SUOMALAINEN TEATTERI IDA AALBERG JA AXEL AHLBERG

Ensimmäisen kerran Romeo ja Julia esitettiin suomeksi toukokuussa 1881 Suomalaisessa Teatterissa. Romeota esitti Axel Ahlberg ja Juliaa Ida Aalberg, kaksi suomalaisen teatterin varhaisvaiheiden tähtinäyttelijää.

Eliel Aspelin-Haapkylä kirjoitti ensi-illan tunnelmista teoksessaan Suomalaisen Teatterin historia III: Vapunpäivänä alkoivat siis näytännöt uudestaan, ja kun silloin oli annettu Sota rauhan aikana, tuli vihdoin kauan odotettu Romeon ja Julian ensi-ilta 3/5. Teatteri oli lähes loppuun myyty, ja yleisö seurasi jännityksellä Paavo Cajanderin oivallisesti suomentaman, mainion rakkaustragedian kohtauksia. Komeat, ajanmukaiset puvut ja muu näyttämöllepano samoin kuin sujuva yhteisnäytteleminen olivat omansa tyydyttämään verraten korkeita vaatimuksia, ja sentähden katsojain innostus kiihtyi kiihtymistään saadakseen lopulta oikein riemullisen luonteen. Sanomattakin arvaa, että suosionosotukset kohdistuivat Ida Aalbergiin. Onhan Julia toiminnan keskipisteenä ja olihan nuori näyttelijätär kuin luotu esittämään tyttöä, jossa nuoruuden sulo ja lemmen tulinen hehku ovat ruumiillistuneet.

1923 − VIIPURIN NÄYTTÄMÖ MAIKKI SÄLEHOVI JA JOEL RINNE

Viipurissa esitettiin Romeota ja Juliaa näytäntökaudella 1923−24. Romeona tässä maratonesityksessä oli myöhemmin Komisario Palmunakin tunnettu Joel Rinne ja Juliana Maikki Sälehovi.

Verneri Veistäjän kuvaili esitystä näin: Äärimmäistä voimainkoetusta merkitsi Romeon ja Julian esittäminen. Työn huolellisuutta ja yrityksen hartautta kiitettiin, mutta runokieli tuotti vaikeuksia, puhe ei aina kantanut katsomoon, ja Joel Rinteen onnistuessa Romeona yli odotusten jäi Maikki Sälehovi Juliana vaille tenhoisinta hurmaa. Näyttämörakennelma oli yhtenäinen ja teknillisesti suoritus niin hyvin suunniteltu, että 20 kuvaelmaa sujui 4 1/2 tunnissa, mistä saavutuksesta erityisesti onniteltiin. (Veistäjä: Viipurin ja muun Suomen teatteri)

1949 − KOTKAN MAAKUNTATEATTERI − TUULIKKI POHJOLA JA HELGE HANSILA

Kotkan Maakuntateatterin rakastavaiset olivat Tuulikki Pohjola ja Helge Hansila. Esityksen ohjasi Jouko Paavola. Verneri Veistäjä on kirjoittanut myös kotkalaisesta teatterista ja tästä pääparista: Helge Hansilan Romeo oli kuvankaunis ja plastillisesti hiottu, Tuulikki Pohjolan Julian ansioina olivat ulkonainen soveltuvuus, lausunnan ilmaisurikas kirkkaus ja esityksen koristeellinen viehkeys. (Kotkan teatterit ja näyttämöt 1908−1958)

1968 − TAMPEREEN TEATTERI − LIISA ROINE JA PEKKA LAIHO

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin, vuonna 1968 Romeota ja Juliaa esitettiin Tampereen Teatterissa. Edellisen kuvan pääpari, Tuulikki Pohjola ja Helge Hansila näyttelivät tässäkin esityksessä, he esittivät Julian vanhempia. Juliaa esitti Liisa Roine ja Romeota Pekka Laiho. Oheinen kuva Veronan rakastavaisista vuosimallia 1968 otettiin ulkona, tammikuisessa 34 asteen paukkupakkasessa. Kuva: Antero Tenhunen.

1980 − TURUN KAUPUNGINTEATTERI LENA MERILÄINEN JA JUHA MUJE

Nyt hypätään Turkuun ja vuoteen 1980. Ihanana Juliana nähtiin Lena Meriläinen ja kiihkeänä Romeona Juha Muje. Esityksen ohjasi Jotaarkka Pennanen. Kuva: Jari Komonen.

1982 − INTIMITEATTERI KATI OUTINEN JA VILLE SANDQVIST

Kati Outinen ja Ville Sandqvist olivat vielä teatterikoululaisia, kun he esiintyivät Intimiteatterin Romeossa ja Juliassa vuonna 1982. Esityksen ohjasi Kurt Nuotio. Kuva: Leena Klemelä.

1995 − RYHMÄTEATTERI LIISA MUSTONEN JA MARTTI SUOSALO

1990-luvun Romeoita ja Julioita edustaa Ryhmäteatterin Suomenlinnan kesäteatteriin tekemä versio. Arto af Hällström ohjasi, Martti Suosalo oli Romeo ja Liisa Mustonen Julia. Kuva: Kari Hakli.

2000 − OULUN KAUPUNGINTEATTERI OLKA HORILA JA MIKKO LESKELÄ

Viimeisenä parina esittelemme Oulun Kaupunginteatterin Mikko Leskelän ja Olka Horilan. Maarit Pyökärin ohjaama Romeo ja Julia oli ohjelmistossa vuonna 2000. Kuva Mika Friman.

Eikä Romeon ja Julian esittäminen suinkaan ole loppunut. Ensi syksynä sen voi nähdä ainakin Suomen Kansallisoopperassa!