Romeon ja Julian parvekekohtaus on kenties Shakespearen tunnetuin rakkauskohtaus.

Näytelty rakkaus kuvina − Romeon ja Julian parvekekohtaus

Aika27.01.2017 PaikkaTeatterimuseo

Shakespeare kirjoitti kenties kuuluisimman rakkauskohtauksensa näytelmään Romeo ja Julia. Kohtauksessa Julia tunnustaa yksin parvekkeella puhellessaan rakkautensa Romeoon tietämättä, että Romeo on piiloutuneena puutarhaan ja kuulee kaiken. Romeokin paljastaa tunteensa ja rakastunut pari sopii salaisista häistä. Kuten tiedämme, rakastavaisten tarina päättyy traagisesti, mutta parvekekohtauksessa nuori rakkaus vielä leimuaa täynnä toivoa. Parvekekohtaus sisältyy jokaiseen tulkintaan, Romeota ja Juliaa ei ole ilman sitä! Näyttelyyn on kerätty kuvia suomalaisista Romeo ja Julia -tulkinnoista. Katsotaanpa millaisia parvekekohtauksia näyttämöillämme on tehty!

VIIPURIN NÄYTTÄMÖ 1923

Ohjaus: Torsten A. Leistén. Juliana Maikki Sälehovi, Romeona Joel Rinne. Kuva: Teatterimuseon arkisto.

HELSINGIN KANSANTEATTERI 1934

Ohjaus: Mia Backman. Romeona Fritz-Hugo Backman, Juliana Helvi Järveläinen. Kuva: Ortho / Teatterimuseon arkisto.

SUOMEN KANSALLISTEATTERI 1946

Ohjaus: Pekka Alpo. Romeona Rauli Tuomi, Juliana Eeva-Kaarina Volanen. Kuva: Kolmio / Teatterimuseon arkisto.

LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTEATTERI 1985

Ohjaus: Timo Närhinsalo, Bepi Pastore. Romeona Kari Jokisaari, Juliana Jaana Kahra. Kuva: Yrjö Huittinen / Lappeenrannan kaupunginarkisto.

TEATTERI EUROOPPA NELJÄ 1990

Ohjaus: Matti Kuikkaniemi. Romeona Heikki Paavilainen, Juliana Minna Kangas. Kuvassa myös kuu (Jukka Pääkkönen). Kuva: Maire Hyvönen, Sampo-lehti / Saarijärven museon kuva-arkisto.

JOENSUUN KAUPUNGINTEATTERI 2003

Ohjaus: Liisa Isotalo. Romeona Riku Kemppinen, Juliana June Hyde. Kuvassa myös imettäjä (Anna Ojanne). Kuva: Timo Kaiponen / Joensuun kaupunginteatteri.

TURUN KAUPUNGINTEATTERI 2008

Ohjaus: Juha Siltanen. Romeona Marc Gassot, Juliana Kaisa El Ramly. Kuva: Robert Seger / Turun Kaupunginteatteri.

SEINÄJOEN KAUPUNGINTEATTERI 2014

Ohjaus: Antti Mikkola. Romeona Topi Kohonen, Juliana Anna Ackerman. Kuva: Jukka Kontkanen / Seinäjoen kaupunginteatteri.

Verona, jonne Shakespeare näytelmänsä sijoitti, houkuttelee vuosittain satoja tuhansia matkailijoita samoilemaan kujilleen ja katsomaan Julian parveketta. Oliko parveke Julian vai ei, on sivuseikka. Riittää, että voi kuvitella niin. Ja eläytyä kohtaukseen.

Niin, eläytyä kohtaukseen... Tietysti Teatterimuseon näyttelyynkin pitää saada parveke. Ja se on jo rakenteilla! Vielä se ei parvekkeelta näytä, ja voi olla, että valmiinakin se on kovin erilainen, kuin veronalainen esikuvansa. (Ainakin matalampi, sillä turvallisuussyistä emme voi rakentaa näyttelyyn kovin korkeita parvekkeita.) Näyttääkö se veronalaiselta vai ei, on sivuseikka. Riittää, että voi kuvitella!