Taulukehyksiä näyttelykuville

Raamit rakkaudelle

Aika13.11.2016 PaikkaTeatterimuseo

On marraskuun 13. päivä. Aikaa avajaisiin on siis noin kolme kuukautta. Käsikirjoitusta viimeistellään, tekstit on lähetetty kääntäjälle, graafikko on työn touhussa, tekniset ratkaisut alkavat olla valmiina ja uusi valopöytäkin on tilattu. Yli vuoden ajan tätä on suunniteltu, nyt ideat alkavat muuttua todeksi! Tuntuu hauskalta ja jännittävältä viimein nähdä mitä tästä oikein tulee, mutta samaan aikaan hiukan hirvittää: mitä tästä oikein tulee?! Riittävätkö päivät? Enää kolme kuukautta avajaisiin! Lohduttaudumme sillä, että tämä tunne tulee aina, ja ihan joka kerta näyttely saadaan valmiiksi.

Näytelty rakkaus -näyttelyä ei päästä vielä pitkään aikaan pystyttämään näyttelytilaan, sillä edelliset näyttelyt ovat avoinna vielä 8.1.2017 saakka. Näyttelyvaihdolle on aikaa viisi viikkoa tammi-helmikuussa. Se on aika vähän 250 m2 ajatellen, mutta onneksi valmistelutöitä voidaan tehdä jo nyt.

Vantaan ammattiopisto Varian artesaaniopiskelijat rakentavat oppilaitoksen tiloissa rakenne-elementtejä, jotka tuodaan sitten aikanaan valmiina museolle pystytettäväksi. Näyttely- ja messurakentamista opiskelevilla Heli Hekkalalla ja Johanna Huotarilla on parhaillaan työn alla seinärakenne suuren fondin ripustusta varten. Teatterimuseon kokoelmissa on useita vanhoja teatterifondeja metsämaisemista interiööreihin, ja kaksi niistä tullaan näkemään ensi vuonna näyttelyssä (kopioina tosin, sillä alkuperäiset eivät kestä näyttelyripustusta).

Opiskelijoiden rakennustyötä ohjaa Varian opettaja Rami Federley, joka täydentää työryhmäämme rakenteiden teknisen toteutuksen suunnittelun osalta. Lavastajamme Tuomas Lampinen kertoo ideoistaan, valosuunnittelija Kalle Ropponen lisää valaistusajatuksia, ja hetken mietittyään Rami ehdottaa miten ne voisi toteuttaa. Tiimi tuntuu toimivan, lopputulos on nähtävissä sitten helmikuussa!

Samaan aikaan kun elementtejä jo rakennetaan, mietitään myös miten valokuvat, puvut ja muut näyttelyesineet laitetaan esille. Osasta valokuvia tullaan tekemään kollaaseja näyttelyplansseihin, mutta osa laitetaan perinteiseen tapaan kehyksiin. Onneksi meillä on ennenkin tehty näyttelyitä, onneksi aikaisemminkin on käytetty kehyksiä. Onneksi kehyksiä on säilytetty. Nyt voidaan käydä ostoksilla omassa varastossa!

Kuvat: Rami Federley ja Ilona Kemppainen.