Romeo ja Julia Intimiteatteri 1982

Rakkauden tilat tiivistyvät

Aika19.05.2016 PaikkaTeatterimuseo

Kesä lähestyy, ja vuoden 2017 suurhanke elää mukana. Se ikään kuin lonkeroituu, löytää uusia ystäviä, uusia yhteistyökumppaneita. Toisinaan tuntuu, kuin yhteisellä hankkeellamme olisi oma sielu, joka jo elää omaa vahvaa elämäänsä ja houkuttaa kiinnostuneita luokseen. Teatterimuseon siivu – Näytelty rakkaus – on terminä ollut mukana monessa syväpohdinnassa. Mitä on näytelty rakkaus? Onko se fuskausta, petollista, onko nimi viite valheellisuuteen ”Minä vain esitän”? Ja toisaalta, poikkeaako näytelty rakkaus jotenkin tosirakkaudesta – eikö siinäkin ensin oteta jokin rooli, ja visumpi lempi kehittyy ajan kanssa?

Näytelty rakkaus varmasti lainaa keinoja reaalimaailmasta, mutta eikö näin käy toisinkin päin. Mistä nämä roihuavien parisuhteiden draamaqueenit ja -kingit muuten olisivat kiihkeät tai romanttiset eleensä keksineet? Ja miten irrottaa mielikuva ja unelma arjesta? Tove Janssonia lainaten kuviteltu saattaa olla enemmän tosi kuin tosi.

Näyttelymme tuskin ratkaisee näitä kysymyksiä, mutta kiinnostavia pohdintoja se asettaa kokoajiensakin eteen.

Teatterimuseo astuu Rakkauden tiloihin kolmen teeman kautta. Suomalaiset kesäpäivät poutapilvineen kohtaavat näyttelyssä Shakespearen mielikuvitusmaailman ja venäläisen draaman syvät sävyt.

Lähestymme näyteltyä rakkautta sellaisten teosten kautta, joita jo vuosikymmeniä on (milloin missäkin sävyssä) käytetty eräänlaisena syvän ja ehdottoman rakkauden ikoneina teatterissa tai teatterista puhuttaessa. Shakespeare-kokonaisuus painottuu mielikuvitukseen, unelmiin, leikkiin ja romantiikkaan. Se on kuin kaikkien rakkautta hamuavien satumetsä. Venäjä-osio painottuu intohimoon, äärimmäisyyksiin, melankoliaan ja pateettiseen rakkauteen, jonka vaihtoehto on äärimmillään vain kuolema. Suomalaisen teatterin ja elokuvan huoneissa irrottaudumme osin myös maanpinnan yläpuolelle, mutta kotimaisessa kontekstissa. Siinä klassisessa. Elokuvan osuudet toteutamme yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa.

Aihetta tullaan vuoden 2017 aikana syventämään ja laajentamaan seminaareissa, taiteilijatapaamisissa ja erityisesti nuorille suunnatuissa työpajoissa.

Museonjohtaja Raija-Liisa Seilo

(Kati Outinen ja Ville Sandqvist olivat vielä teatterikoululaisia, kun he esiintyivät Intimiteatterin Romeossa ja Juliassa vuonna 1982. Esityksen ohjasi Kurt Nuotio. Kuva: Leena Klemelä.)