Giulierra e Romeo, Renato Castellanin elokuva vuodelta 1954

Rakkautta valkokankaalla − yhteistyötä KAVIn kanssa

Aika13.01.2017 PaikkaTeatterimuseo

Jo aivan alussa, heti silloin kun ensimmäisiä näyttelyideoita heiteltiin ilmaan, esitimme kysymyksen: voiko suomalaista näyteltyä rakkautta esitellä ilman elokuvaa? Vastasimme siihen samalta istumalta, että ei kyllä oikein voi. Tauno Palo ja Ansa Ikonen. Leif Wager ja Regina Linnanheimo. Kuohuvat kosket ja tukkilaiset. Kauas karkaavat poutapilvet. Sankarirakastajat ja sankarittaret sekä ikimuistoiset kohtaukset kuutamoineen ja serenadeineen kuuluvat erottamattomasti suomalaisen näytellyn rakkauden historiaan.

Teatterimuseon tallennusvastuulla ja erikoisalaa on nimen mukaisesti teatteri. Vaikka samat näytelmät, ohjaajat ja näyttelijät ja sama estetiikka ovat siirtyneet sujuvasti näyttämöiltä kameran eteen, ei meidän omista kokoelmistamme juurikaan löydy aineistoa kotimaisista elokuvista. Elokuvan esittämiseen täytyi hakea yhteistyökumppani museon ulkopuolelta. Suomessa tällainen elokuvan yhteistyökumppani on Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI, jossa suureksi iloksemme innostuttiin ajatuksesta ja rakkausteemasta ja lähdettiin mukaan esittelemään näyteltyä rakkautta. KAVIn arkiston aarteista olemme saaneet koottua kotimaisten elokuvakatkelmien kavalkadin, joka nähdään osana Näytelty rakkaus -näyttelyämme.

Eikä elokuvarakkausteema jää vain meillä nähtäviin katkelmiin. Rakkaus on myös elokuvateatteri Orionin koko vuoden 2017 ohjelmiston kantava voima. Näytelty rakkaus -sarjassa helmi-maaliskuussa nähdään kansainvälisiä filmatisointeja Shakespearen ja Anton Tšehovin näytelmistä. Mukana ovat mm. sadunhohtoinen Kesäyön unelma (1999), Peter Greenawayn Prosperon kirjat (1992) ja Tšehov-elokuvien valio, Andrei Mihalkov-Kontshalovskin Vanja-eno (1971). Orionin valkokankaalla nähdään siis samoja klassikoita kuin mitä näyttelyssämme esitellään! Näytelty rakkaus -sarjan lisäksi keväällä nähdään myös muunmuassa hääelokuvia. Orionin ohjelmistoon voi tutustua täällä.

Kuva Renato Castellanin elokuvasta Romeo ja Julia (Giulietta e Romeo, 1954). Rakastavaisia tulkitsivat Laurence Harvey ja Susan Shentall. Elokuva nähdään Orionissa sunnuntaina 19.2. Kuva: KAVI.