Taiteilijatapaamisessa kohuttu ja kehuttu Kristian Smeds

Aika03.04.2017 PaikkaTeatterimuseo

Teatterimuseon rakkausteemasta nousevat taiteilijatapaamiset jatkuvat vielä huhti- ja toukokuussa. Sarjassa ollaan tavattu jo balettinäyttämöiden rakkauden tulkki, ensitanssijatar Doris Laine sekä konkariohjaaja ja legenda Ralf Långbacka. Siinä missä Långbacka uudisti ja ravisteli teatterikäsitystä 70-luvulla, huhtikuun vieraamme tekee sitä nyt. Lauantaina 8. 4. taiteilijatapaamisessa näyttämöllemme nousee kohuja aiheuttanut ja keskusteluja herättänyt sekä työstään palkittu teatteriohjaaja Kristian Smeds.

Kristian Smeds valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 1995 ja oli seuraavana vuonna perustamassa Teatteri Takomoa, jonka taiteellisena johtajana hän toimi vuoteen 2001. Takomosta hän siirtyi muutamaksi vuodeksi Kajaanin kaupunginteatterin johtajaksi ja on sittemmin perustanut kansainvälisen teatteriryhmän Smeds Ensemblen. Viime vuosina hänen ohjauksiaan on nähty Suomessa mm. Suomen Kansallisteatterissa.

Smedsin ohjaukset ovat puhuttaneet niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Esimerkkejä mieleenpainuneista esityksistä ovat mm. Teatteri Takomon Jumala on kauneus (2000) ja Huutavan ääni korvessa (2001), joiden kanssa teatteri vieraili monilla kansainvälisillä teatterifestivaaleilla. Suomen Kansallisteatterissa vuonna 2007 nähty Tuntematon sotilas herätti poikkeuksellisen kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan. Siitä tuntui olevan mielipiteitä myös niillä, jotka eivät esitystä edes olleet nähneet! Yli 75 000 ihmistä Smedsin Tuntemattoman kuitenkin näki. Sitä esitettiin yhteensä 122 kertaa kolmen näytäntökauden aikana. Kansainvälinen tuotanto Mental Finland puhutti vuonna 2009 ja seuraavana vuonna Mr. Vertigossa Kansallisteatterissa yleisö pääsi katsomaan suurta näyttämöä ja katsomoa uudesta suunnasta, pyörönäyttämöltä käsin. Tänä keväänä Smedsin työtä voi nähdä niin ikään Kansallisteatterissa, kun Just filming palaa ohjelmistoon toukokuun lopulla neljän esityksen ajaksi!

Kristian Smedsiä haastattelee museonjohtaja Raija-Liisa Seilo. Taiteilijatapaamisessa keskustellaan Smedsin urasta aina 1990-luvusta alkaen, kohuesityksiä unohtamatta. Näytelty rakkaus -näyttelymme sisällön kannalta kiinnostavia ovat erityisesti hänen Tšehov-ohjauksensa Vanja-eno (Teatteri Takomo 1998), Kolme sisarta (Kajaanin kaupunginteatteri 2004), Lokki (Von Krahl -teatteri, Tallinna 2007) ja Cherry Orchard (Vilna 2009).

Artikkelin alun kuvassa Kristian Smeds ohjaamassaan ja yhdessä Rosa Liksomin kanssa käsikirjoittamassaan näytelmässä Palsa Suomen Kansallisteatterissa 2014. Kuva: Ulla Jokisalo / Suomen Kansallisteatteri.

TOUKOKUUN VIERAANA RAKASTETTU TAMPERELAISNÄYTTELIJÄ

Toukokuun 6. päivä saamme vieraaksemme teatterin grand old ladyn, näyttelijä, teatterineuvos Eila Roineen, joka teki elämäntyönsä Tampereen Työväen Teatterissa. Sinne hän sai kiinnityksen vuonna 1951, sieltä hän jäi eläkkeelle vuonna 1994 ja siellä hän on vieraillut vielä eläkkeelle jäämisen jälkeenkin! Toki Eila Roine on vieraillut myös muissa teattereissa, ja hän on näytellyt televisiossa (mm. Heikki ja Kaija ja Kotikatu) ja elokuvissa. Lapset muistavat hänet mm. Pikku Kakkosesta. Teatterineuvoksen arvonimen Roine sai vuonna 1995 ja Pro Finlandia -mitalin 2006.

Yllä oleva Tampereen Työväen Teatterin esityskuva on Näytelty rakkaus -näyttelyssä. Kuvassa Eila Roine (Anja) ja Kosti Klemelä (Trofimov) Tšehovin näytelmässä Kirsikkapuisto vuonna 1954. Näytelmän ohjasi legendaarinen suomalainen Tšehov-ohjaaja Eino Kalima. Kuva: E.M. Staf / Teatterimuseon arkisto.

Taiteilijatapaamiset Teatterimuseossa lauantaina 8. huhtikuuta ja 6. toukokuuta klo 13−14.30. Yleisöksi tapahtumaan pääsee näyttelylipun hinnalla, myös Museokortti toimii maksuvälineenä. Samalla kun osallistuu taiteilijatapaamiseen, voi hyvin tutustua myös Rakkauden tiloja − Näytelty rakkaus -näyttelyyn ja muihin Teatterimuseon näyttelyihin!