Ralf Långbacka ohjaa

Taiteilijatapaamisissa esittävien taiteiden legendoja

Aika17.02.2017 PaikkaTeatterimuseo

Teatterimuseossa järjestetään kuukausittain taiteilijatapaamisia, joiden ideana on kutsua taiteilijoita haastateltavaksi museoon yleisön eteen kertomaan urastaan ja teatterimuistoistaan. Taiteilijatapaamiset taltioidaan museon arkistoon. Samalla kertaa kun yleisö saa ainutlaatuisen tilaisuuden tavata taiteilijoita, saamme talteen korvaamatonta tietoa esittävistä taiteista. Kevään 2017 taiteilijatapaamiset liittyvät tietysti näyteltyyn rakkauteen!

Tapaamiset aloittaa tulevana lauantaina 25.2. ohjaajalegenda, todellinen Tšehov-tuntija Ralf Långbacka. Hän on ohjannut Tšehovin näytelmiä niin Suomessa kuin muualla Pohjoismaissa 60-luvun alusta alkaen. Itse asiassa ensimmäinen Tšehov-kosketus tuli jo 50-luvun alussa, kun Långbacka ohjasi näytelmän Kosinta Närpiössä paikallisen nuorisoseuran näyttämölle. Långbacka on tutkinut Tšehovia, hänen näytelmiään ja elämäänsä sekä perehtynyt Tšehov-tutkimuksiin ja kirjoittanut hänestä kirjoja. Kuka siis olisi parempi asiantuntija puhumaan aiheesta Tšehov ja rakkaus!

Näyttelyssämme nähdään useita kuvia Långbackan ohjaamista Tšehov-näytelmistä. Taiteilijatapaamisissa kuullaan niistä lisää. Långbackaa haastattelee museonjohtaja Raija-Liisa Seilo, joka käsikirjoittaessaan näyttelymme venäläisten klassikkojen osuutta, perehtyi niin Tšehoviin kuin Långbackan Tšehov-teoksiin.

Yllä olevassa kuvassa Ralf Långbacka ohjaa Helsingin Kaupunginteatterissa Henrik Ibsenin näytelmää Peer Gynt. Lavastus: Markku Sirén. Pukusuunnittelu: Maija Pekkanen. Valosuunnittelu: Unto Valjakka, Markku Penttilä. Kuva: Esa Hytönen / Teatterimuseon arkisto.

Maaliskuussa, lauantaina 11. päivä, vuorossa on professori, ensitanssijatar Doris Laine. Sillä kerralla saamme peräti kaksi vierasta, sillä Lainetta tulee haastattelemaan hänen tyttärensä, Suomen kansallisoopperan ja -baletin sidosryhmäpäällikkö Heidi Almi.

Doris Laine tanssi Suomen Kansallisbaletin ensitanssijattarena lähes kahdenkymmenen vuoden ajan ja hänen ohjelmistoonsa kuuluivat noin 40 baletin pääroolit, joista rakkausteemamme sopii useampikin, mm. Joutsenlampi, Prinsessa Ruusunen ja Pähkinänsärkijä sekä tietysti Romeo ja Julia! Doris Laine on toiminut Kansallisbaletin johtajana vuosina 1984–92 sekä Berliinin Komische Operin baletinjohtajana vuosina 1992–94. Lisäksi hän on ehtinyt urallaan vierailla ympäri maailmaa niin tanssijana, koreografina kuin pedagoginakin. Luvassa on varmasti kiinnostavalla tavalla polveilevaa keskustelua suomalaisen tanssin vaikuttajan uran varrelta.

Kuvassa Doris Laine ja Heikki Värtsi nimirooleissa Tšaikovskin säveltämässä baletissa Romeo ja Julia vuonna 1960. Koreografia oli Serge Lifarin. Kuva: Suomen kansallisoopperan ja -baletin arkisto / Archives of the Finnish National Opera and Ballet /Arkivet för Finlands nationalopera och -balett.

Myöhemmin keväällä saamme vieraaksemme vielä ainakin näyttelijä Eila Roineen, joka näytteli valtaosan urastaan Tampereen Työväen Teatterissa. Tampereen Työväen Teatterista on myös yllä oleva kuva, jossa hän esittää Anjaa Tšehovin näytelmässä Kirsikkapuisto vuonna 1954. Näytelmän ohjasi niin ikään legendaarinen ohjaaja Eino Kalima. Trofimovin roolin näytteli Kosti Klemelä. Kuva: E.M. Staf / Teatterimuseon arkisto.

Taiteilijatapaamiset järjestetään Teatterimuseossa lauantaisin 25. helmikuuta, 11. maaliskuuta, 8. huhtikuuta ja 6. toukokuuta klo 13−14.30. Yleisöksi tapahtumaan pääsee näyttelylipun hinnalla, myös Museokortti toimii maksuvälineenä. Samalla kun osallistuu taiteilijatapaamiseen, voi hyvin tutustua myös Rakkauden tiloja − Näytelty rakkaus -näyttelyyn ja muihin Teatterimuseon näyttelyihin! Lisää tietoa ja tarkemmat tiedot loppukevään vieraineen löytyvät Teatterimuseon www-sivuilta.