Valintoja, valintoja, valintoja...

Aika14.09.2016 PaikkaTeatterimuseo

Näytelty rakkaus -näyttelymme hahmottuu! Alussa palloteltiin ideoita, leikittiin assosiaatioleikkejä ja kaiveltiin esille työryhmän omia muistoja rakkausesityksistä, joko yleisössä tai tekijänä. Sitten lähdettiin siirtymään ideatasolta kohti konkreettista. Miten rajaamme aihetta, millaiset (rakkauden)punaiset langat pitävät kokonaisuutta koossa?
 
Avajaisiin on tänään tasan viisi kuukautta. Nyt suunnitelmat ovat kiteytyneet, monia rönsyjä on karsittu pois ja samalla kasvatettu uusia. Rakkauden tiloja juhlistaa 100-vuotiasta Suomea, mutta aivan koko itsenäisyyden ajan teatteria emme saa näyttelytiloihimme mahtumaan. On tehtävä valintoja, poimintoja, tulkintoja, ehdotuksia, kurkistuksia suomalaiseen teatteriin ja rakkauteen näyttämöillä. Näyttelytiloihimme rakennetaan konkreettisia rakkauden tiloja, erilaisia maailmoja, tunnelmia, joihin pelkästään jo astumalla kävijä siirtyy näyttämörakkauden tilaan. Tulossa on aikuisten tummasävyinen öinen satumetsä, punaista, kuumaa intohimoa ja kesäpäivän aurinko ja poutapilvet. Niistä on suomalainen tai Suomessa näytelty rakkaus tällä kertaa rakennettu! (Ja kyllä, se Romeon ja Julian parveke on edelleen mukana suunnitelmissa!)


 
Nyt kun näyttelyn hahmo on muotoutunut, ollaan viimeistelemässä esine- ja valokuvavalintoja. Kumpienkin osalta ollaan siinä ihanassa ja samalla vaikeassa tilanteessa, että valinnan varaa on paljon. Mennäänkö tuohon suuntaan? Entäs kuitenkin tänne? Muistetaan samalla, että edustettuna ovat niin näyttämötaiteiden kuin Suomenkin eri alueet. Onko meillä jotain Itä-Suomesta? Pohjoisesta? Miten klassikot, modernit, nykäri? Onko oopperaa? Entä tanssia? Teatterihistoriaa, tätä päivää ja katse tulevaisuuteen? Runsauden pula on hyvä pula! Kuvassa museolehtori Heini Räsänen ja näyttelyn visuaalinen suunnittelija Tuomas Lampinen etsivät rakkautta näyttämöpukujen kokoelmasta.

Teatterimuseon pukukokoelmien varasto on täynnä toinen toistaan hehkuvampia näyttämöpukuja eri vuosikymmeniltä, se on aarreaitta näyttelyntekijöille! Loppukesällä tutkimme mitä näyttelyyn sopivaa löytyy jo valmiiksi museon omista kokoelmista. Ehkä esimerkiksi nämä kaksi pukua nähdään helmikuussa näyttelyssämme Kaapelitehtaalla. Lisäksi käytiin läpi myös viimeaikaiset tuoreet produktiot. Mistä teattereista ja esityksistä pyydämme täydennystä sekä näyttelyyn että kokoelmiin?

Pukujen lisäksi näyttelyyn tulee esimerkiksi valokuvia. Valokuva-arkistossamme on yli puoli miljoonaa valokuvaa, joten valinnan varaa riittää. Onneksi ihan jokaista ei tarvitse erikseen selata läpi, vaan hakuja voi tehdä sekä kokoelmatietokantaan että henkilökuntamme ilmiömäiseen muistiin. Jokaisella on oma mielipiteensä siitä mikä kuva parhaiten sopisi mihinkin tarkoitukseen, ja toisinaan ollaan samaakin mieltä: "TÄMÄ se on!"

Näyttelyn suunnittelu on pitkällä, tarkemmat kuva- ja esinevalinnatkin lyödään lukkoon pian. Koko työryhmä, toteutuspuolta myöten, on saatu yhteisen pöydän ääreen. Tästä eteenpäin vauhti vain kiihtyy...

Kuvat: Ilona Kemppainen ja Sanna Brander.