Juhannuksen taikaa

Aika20.06.2016 PaikkaVantaan kaupunginmuseo

Ennen maailmansotia juhannus oli suuri juhla, jota vietettiin koko kylän voimin kokon ympärillä. Kokko sijaitsi usein jokirannassa tai mäen päällä. Ahti ja Heimo Honkanen muistelevat valoisia juhannusöitä Nissbackassa, jolloin kokon jälkeen jäätiinkin ulos leikkimään ja tanssimaan. Seuraavana aamuna vasta huomattiin, että maa oli leikeistä mustana.

Juhannustansseissa tytöt ja pojat saivat mahdollisuuden tavata ja tutustua toisiinsa. Jos yhteinen sävel löytyi, saattoi uusi pari jatkaa juhannuksen juhlintaa kahden kesken syrjemmällä.

Juhannustanssit 1920-luvulla Oseniuksen ladossa.Kuva: Vantaan kaupunginmuseo.

Juhannusperinteisiin kuului myös kauniisti koristeltu juhannussalko. Perinne omaksuttiin Ruotsista. Ainakin Midgårdissa on juhannusjuhlan yhteydessä ollut juhannussalko vielä vuonna 1951.

Juhannussalko Midgårdissa 1951. Kuva: Vantaan kaupunginmuseo.

Mikäli kokolta ei löytynyt kumppania, vietettiin juhannusyö tehden taikoja. Taioilla haluttiin ennustaa tuleva puoliso ja taata naimaonni. Kansanperinteeseen kuului monia taikoja, ja loitsuja. Niitä tehtiin vielä ennen sotia.

Keimolasta kotoisin olleen Alli Sarinin mukaan naimaonnen ennustamiseksi voitiin esimerkiksi nostaa lasia. Lasinnostossa pöydälle asetettiin laseja, joiden alle laitettiin erilaisia esineitä ja asioita. Taikojan silmät sidottiin liinalla ja muut sekoittivat sillä välin laseja. Tämän jälkeen liina poistettiin taikojan silmiltä ja hän nosti yhden laseista. Jos lasin alta löytyi sormus, tarkoitti se kihlautumista. Kuusenoksa taas tarkoitti hautajaisia.

Hiuspunossormus 1800-1900-luvuilta. Kuva: Pekka J. Heiskanen / Vantaan kaupunginmuseo.

Puolison ennustamiseen käytettiin myös kynttilöitä, peilejä ja kukkia. Tulevan puolison sai ilmestymään peiliin, kun juhannusyönä asetti peilin molemmin puolin kynttilät. Toinen vaihtoehto oli noukkia seitsemän erilaista kukkaa. Kukat tuli laittaa yöksi tyynyn alle, jolloin puoliso ilmestyi uneen.

Juhannustansseja järjestetään yhä ainakin Pavilla ja Backaksen kartanolla. Tänä juhannuksena rakkaus kukkii myös Vantaan kaupunginmuseossa Uudenmaan maistraatin sulkiessa Vantaalla ovensa. Kaupunginmuseossa järjestetään ensimmäiset siviilivihkimiset juhannusaaton aattona.

Teksti: Maiju Nurminen