Kaupunginmuseo Tunteiden kiitotiellä

Aika04.11.2016 PaikkaVantaan kaupunginmuseo

Mitä työtehtäviä näyttelyprosessiin kuuluu? Keitä rakkausnäyttelyn valmistumiseen tarvitaan?

Tunteiden kiitotiellä -näyttely perustuu Vantaan kaupunginmuseon syksyllä 2014 alkaneeseen Rakkauden Vantaa -tutkimusprojektiin, jonka aineisto kerättiin kaupunkilaisilta rakkaustyöpajoilla, haastatteluilla, dokumentoinneilla ja karttakyselyllä. Amanuenssi Anna Kangas on vastannut aineistonkeruusta ja näyttelyn käsikirjoituksesta.

Anna Rakkausviestejä tuntemattomille -tempauksessa.

Amanuenssi Anni Rissasen työtehtäviin kuuluvat näyttelyn koordinointi, tiedottaminen ja markkinointi. Lisäksi Anni on kirjoittanut haastatteluihin pohjautuvat esinetekstit.

 

Amanuenssi Maiju Nurminen tuli mukaan Tunteiden kiitotielle huhtikuussa 2016. Hän on mm. koonnut vantaalaiset rakkaudenpaikat kartalle mobiili- ja nettisovellukseen. Maiju on myös vastannut Rakkauden tiloja -hankkeen some-kanavista ja nettisivuista.

Maijun työpisteellä hoidetaan somea ja Seinätöntä museota.

Kuva-arkiston amanuenssi Stella Karlssonin vastuulla on ollut näyttelyyn tulevien kuvien valinta sekä Vuosisadan häät -valokuvakollaasin kokoaminen vantaalaisilta hääpareilta.

Näyttelyn suunnittelussa, aineisto- ja aihevalinnoissa on tarvittu koko henkilökunnan näkemystä ja ammattitaitoa, kuten intendentti Annamari Juvonen-Eskolan kokoelmatuntemusta ja museolehtori Marjo Eerikäisen pedagogista silmää.

Monivaiheinen näyttelysuunnitteluprojekti on jo pitkällä, ja näyttelyn käsikirjoitus on näyttelyarkkitehti Harri Tarkan työpöydällä. Arkkitehdin suunnitelmia aletaan toteuttaa heti alkuvuodesta, kun nykyinen Joki-näyttely on purettu. Näyttelyn rakentamisesta vastaa museomestari Patrik Lustig, mutta perinteisesti koko henkilökunta on valmiina auttamaan ja joustamaan toimenkuvastaan. Kiireisimpinä aikoina jokainen osallistuu rakennustöihin vaikkapa maalamalla, siivoamalla tai asettelemalla esineitä paikoilleen.

Näyttelytyö tarjoaa vaihtelevia haasteita ja vähän jännitystäkin: Vaikka tarinat, esineet ja kuvat on valittu, emme vielä voi olla varmoja, miltä Tunteiden kiitotiellä tulee näyttämään. Innokkaina odotamme helmikuuta 2017, jolloin selviää, mitä saimmekaan aikaiseksi yhdessä kaupunkilaisten kanssa.

Teksti: Maiju Nurminen ja Anna Kangas