Minne rakkaus johtaa?

Aika29.11.2017 PaikkaVantaan kaupunginmuseo
Kuvat: Lauri Leppänen / Antti Yrjönen. VKM. 

Jo reilun yhdeksän kuukauden ajan meillä on ollut rakkausaiheinen näyttely, Tunteiden kiitotiellä, esillä Vantaan kaupunginmuseolla. Siihen on liittynyt monipuolinen tapahtumakokonaisuus, jota olemme saaneet toteuttaa yhdessä Rakkauden tiloja -museoiden kanssa. On ollut upeaa esitellä ehkä hieman erilaista aihetta ja sen uusia näkökulmia, koskettaa ja tuoda esiin tietoa niinkin vaikeasta aiheesta kuin rakkaudesta. Vantaalla Rakkauden tiloja on saanut paljon näkyvyyttä ja kuuluvuutta, ja koko kokonaisuudesta ollaan Vantaalla oltu ylpeitä korkeimpia kaupungin edustajia myöten.

Vähitellen kuitenkin lähestymme hetkeä, jossa joudumme luopumaan rakkaudesta ja katsomaan tulevaisuuteen ilman Rakkauden tiloja -kumppaneitamme, itsenäisenä kolmekymppisenä museona. Rakkauden tiloja - Tunteiden kiitotiellä sulkeutuu 23.12. eli noin kolmen viikon päästä. Näyttely on jaksanut herättää kävijöissä tunteita yhä uudelleen ja uudelleen, ja se on kirvoittanut ihmisiä jakamaan ja keskustelemaan rakkausmuistoistaan. Myönnettäköön, että näyttelytilojen välittömässä läheisyydessä työskentelevä henkilökuntamme on toki hieman väsähtänyt yhdeksän kuukautta repeatilla soineeseen Olavi Virran rakkauslauluun tai tapettiin printtautuneeseen kirjoitusvirheeseen, mutta uskomme, että näyttelyä tullaan vielä ikävöimään. Olemme saaneet näyttelyllä ja etenkin siihen sidotuilla tapahtumilla tuotua esiin paitsi rakkauden historiaa, myös museon toimintaa, aivan uudella tavalla. Ja se yhteistyö. Kontaktit ja ihmiset, joiden kanssa olemme saaneet olla tekemässä kokonaisuutta, tulee säilymään hamaan tulevaisuuteen. 

Oli kyse sitten tiedostamattomasta sattumasta taikka kiintymyksestä rakkauteen, tulee rakkausteema olemaan merkittävässä roolissa myös Vantaan kaupunginmuseon uudessa näyttelyssä. Uuden näyttelyn näkökulmana on rakkaus kotiseutuun, Vantaaseen. 

Vantaan kaupunginmuseon uusi näyttely avautuu 8. helmikuuta. Näyttely esittelee kotiseutuneuvos Lauri Leppäsen (1923-2015) valokuvia Vantaalta. Leppänen kuvasi Vantaan maalaismaisemia ja ihmisiä sekä harrastuksenaan että vakavammin luodessaan monien vantaalaisten muistamia kotiseutuopetuksen oppikirjoja ja kuvastoja.
 
Leppäsen kuvien pareiksi nostetaan museon valokuvaajan viime kesän otokset samoilta kuvauspaikoilta. Näyttelyn keskiössä on kaupunkikuvan muutos ja Vantaan kehittyminen maaseutupitäjästä vilkkaaksi liiketoiminnan keskittymäksi. Näyttelystä toteutetaan julkaisu, jonka taittaa palkittu graafinen suunnittelija Anne-Mari Ahonen. Näyttelyä täydentää valokuvaukseen liittyvä tapahtumakokonaisuus.