Naimisiin Vantaan kaupunginmuseossa!

Aika29.06.2016 PaikkaVantaan kaupunginmuseo

Juhannusaaton aattona Vantaan kaupunginmuseossa viisi paria sanoivat toisilleen ”tahdon”. Siviilivihkimiset siirtyivät museolle, kun Kielotie 15:ssa sijaitseva virastotalo suljettiin kesäkuun alussa. Jatkossa Tikkurilan vanhalla asemalla pääsee naimisiin joka toinen perjantai.

Kuva Pekka J. Heiskanen, Vantaan kaupunginmuseo.
 

Vantaan kaupunginmuseon henkilökunta innostui saman tien kuultuaan ehdotuksesta siirtää vihkimiset museoon. Yli 150-vuotias asemarakennus on kaunis ja kotoisa paikka vihkimisille, lisäksi häät tuovat ihanaa maustetta normaaliin museopäivään. Museossa meneillään olevan Rakkauden Vantaa -näyttelyprojektin myötä aihe on hyvin ajankohtainen ja olemme saaneet huomata, että romantiikasta ja rakkaudesta tarttuu aina hyvää mieltä myös ympäristöön.

Museon avoinnapidossa työskentelevät Timo ja Katlin ottavat vihkiparit vastaan. Ensimmäisestä vihkipäivästä he kertoivat, että päällimmäisenä mieleen jäi toimituksen tehokkuus, joka yllätti nopeudellaan. Vihkimiset oli aikataulutettu 20 minuutin välein ja jokainen kesti noin kaksi minuuttia. Avoinnapidon fiilis oli, että ihmiset kokivat tilaisuuden onnistuneeksi ja kaikki olivat iloisia ja hyvällä tuulella. Ihan niin kuin omissa häissä kuuluukin olla. Museon henkilökunta sai toimia kaikissa vihkimisseremonioissa toisena todistajana, mikä on aina hieno ja arvokas kunniatehtävä.

Juhannusaaton aaton vihkimisistä ei tällä kertaa ollut musiikkia, vaikka myös tämä mahdollisuus on olemassa. Museolta löytyy tekniset valmiudet musiikin soittamiseen esimerkiksi älypuhelimen soittolistojen kautta. Vihkijänä toiminut henkikirjoittaja Anna Valkeajoki kertoi, että musiikkia kysytään maistraattivihkimisiin lopulta hyvin harvoin, sillä toimitus on kuitenkin yksinkertainen ja lyhyt.

Vihkimiset tapahtuivat museon Joki-näyttelyn keskiaikaisessa salissa ensimmäisessä kerroksessa. Huoneen kaareutuvaan kattoon on heijastettu vaihtuvia kuvia keskiaikaisista kirkkomaalauksista, seinät jäljittelevät kivikirkon rapattuja seiniä ikkunasyvennyksineen ja kaarevine oviaukkoineen. Lattian kuvituksena ovat mukulakivet. Eteisen ja salin väliin on vedetty verhot tunnelman säilymiseksi. ”Tila toimii vihkitilana mainiosti, sillä se on riittävän juhlallinen tarkoitukseen”, henkikirjoittaja Anna Valkeajoki vahvisti.