Poikaystäväehdokkaita ja sutinaa Håkansbölen kartanolla

Aika05.12.2017 PaikkaVantaan kaupunginmuseo

Vantaan Hakunilassa sijaitsee 1900-luvun alussa valmistunut Håkansbölen kartano, jonka päärakennus on Armas Lindgrenin suunnittelema. Kartano siirtyi Vantaan kaupungin omistukseen 2000-luvun alkupuolella. Jo tuolloin museon henkilökunta kävi kartanon rakennukset läpi ja tyhjensi ne kalusteista ja esineistä. Tarkoitus on ollut konservoida kartanoon palautettavat tavarat sillä aikaa, kun rakennuksia kunnostetaan. Tällä hetkellä on käynnissä kartanon viereisen Pehtoorin rakennuksen kunnostus.
 
Vaikka Pehtoorin rakennuksessa oli vieraillut useita henkilöitä katsomassa paikkoja ja se oli siis jo aiemmin tyhjätty, löytyi sieltä kunnostustöiden yhteydessä muutamia esineitä piilosta lattialankkujen välistä, joita nyt purettiin. Sieltä löytyi muun muassa rautainen kiila, vanha puukko ja hirsien tuumakoot ilmoittava hirsimitta. Mielenkiintoisin löytö oli kuitenkin lankkujen väliin tippunut tai kenties sinne piilotettu kirje, jossa kaksi nuorta neitokaista keskustelevat poikaystävistään ja tanssimisesta. Kirje oli vuodelta 1931 ja kirjoitettu ruotsiksi.
 
Kirjeessä kirjoittaja odottaa kovasti saavansa tietää vastaanottajan poikaystävän nimen, ”ellei se ole salaista.” Hän tuntee selvästi alueen poikaystäväehdokkaat hyvin. Kirjeystävänsä toteamukseen, että kavaljeeri olisi seudun paras mies, hän toteaa: ”sielläpäinhän kaikki ovat vain 'huligaaneja', anteeksi että käytän niin kamalaa sanaa.” Kirjoittajalla itselläänkin on selvästi jonkinlaista sutinaa päällä, sillä hän kirjoittaa: ”Älä vain luule, että minäkään valitsisin kaikkein huonoimpien joukosta. Mikään kaunokainen hän ei ehkä ole, mutta kuitenkin hauska. Ei sitä pidä vain tuijotella ulkonäön perään, sillä joku ulkoa kaunis voi sisäpuolelta olla iso hupsu.”

Teksti: Andreas Koivisto
Kuvat: Antti Yrjönen/VKM