Rakkauden kääntöpuoli: pettäjistä pariskunnaksi

Aika20.07.2016 PaikkaVantaan kaupunginmuseo
Kirkkokuri oli tiukkaa ja kirkolliset rangaistukset poistettiin käytöstä vuonna 1894. Vantaan Pyhän Laurin kirkko kuvattu 1930-luvulla. Kuva: Vantaan kaupunginmuseo/Mauno Mannelin.

Rakkaudessa joutuu välillä tahtomattaankin vaikeisiin tilanteisiin, eikä rakastuminen aina katso aikaa tai paikkaa. Sanotaan, että nykyihmiset suhtautuvat sitoutumiseen löyhästi.

Tilastojen mukaan nykyään jopa 60 prosenttia miehistä ja 40 prosenttia naisista pettävät pitkässä parisuhteessa. Kielletty rakkaus ei silti ole uusi ilmiö, kuten eräs tarina 1690-luvun Helsingin pitäjästä kertoo.

Talonpoika Johan Henriksonin vaimo oli sairastunut vakavasti. Johan ennakoi tulevaa ja löysi itselleen uuden vaimon, Marian, naapurista. Marian aviomies oli kuusi vuotta aiemmin kadonnut sotakomennuksella Baltiassa, joten hän piti itseään leskenä. Johanin oli tarkoitus viedä Maria vihille sopivan ajan kuluttua vaimon kuolemasta.
 
Kun Johanin vaimo kuoli, muutti Maria Johanin luo. Kuusi kuukautta vaimon kuoleman jälkeen Maria synnytti lapsen. Nopea laskutoimitus paljasti siveydenvartijoille karun totuuden. Laki määritteli kaikki avioliiton ulkopuoliset suhteet rikokseksi, joten Johan joutui hyvistä aikeistaan huolimatta tunnustamaan rikoksensa.

Johan ja Maria voitiin tuomita yksinkertaisesta huoruudesta[1]. Rangaistus siitä oli 120 hopeataalerin rahasakko. Samalla oikeus alkoi selvittää Marian kadonneen aviomiehen kohtaloa. Mikäli mies löytyisi hengissä, olisi kyse kaksinkertaisesta huoruudesta[2], josta rangaistus oli kuolemantuomio.

Kului vuosia. Maria ja Johan saivat toisen lapsensa vuonna 1695. Samana keväänä Marian miehen kohtalo selvisi: aviomies oli kuollut ennen Johanin ja Marian suhteen alkua. Pariskunta tuomittiin sekä yksinkertaisesta huoruudesta että salavuoteudesta[3]. Rangaistuksena oli sakkojen lisäksi kirkollinen häpeärangaistus.

Johan ja Maria joutuivat kirkon häpeäpenkille eli huorapallille seisomaan jumalanpalveluksen ajaksi. Jumalanpalveluksen jälkeen heidän oli pyydettävä syntejään anteeksi koko seurakunnan edessä.  Sakkoja pariskunnalla ei ollut varaa maksaa. Sen sijaan he kärsivät ruumiinrangaistukset. Johan juoksi kujanjuoksun[4] ja Maria sai piiskaa.

Kujanjuoksu oli julkinen tapahtuma, jonka päätarkoitus oli rangaistuksen lisäksi varoittaa muita ihmisiä. Kuva: Daniel Nikolaus Chodowieck.
http://goo.gl/n5xeBQ

Johanin ja Marian ajoista yhteiskunta on muuttunut perustavalla tavalla.  Vaikka siveettömyysrangaistukset ovat poistuneet, ei pettämistä silti yleisesti moraalisesti hyväksytä.
Tunteiden kiitotiellä -näyttely käsittelee myös rakkauden kääntöpuolta. Pettämistarinoita nykyajalta kerättiin karttakyselyssä muiden kysymysten ohessa. Toisinaan tarinoilla on onneksi onnellinen loppu.

Petin silloista poikaystävääni ensimmäistä ja viimeistä kertaa erään puolitutun miehen kanssa. Suhde oli fyysisesti jo kauan sitten päättynyt ja henkisiä rippeitä oli enää jäljellä, joten en koskaan tuntenut virallisesti edes pettäneeni häntä. Poikaystäväni ei saanut asiasta koskaan tietää, mutta näin sinetöin suhteen päättymisen ja hain henkistä varmuutta omalle päätökselle. Erosimme virallisesti noin 2kk tapahtuneen jälkeen.

En muista milloin ja miksi rakastuin. Ehkä se oli joku viaton kännisuukko tai tärkeä jaettu hetki jollain rokkikeikalla. Sitten tapasimme salaa kaksin. Rakastuminen tapahtui ehkä pitkissä Messenger -keskusteluissa, joissa kerrottiin paljon, mitä mielessä liikkui ja punnitsin, kannattaako silloista suhdetta rikkoa. Tunteet pääsivät valloille, kun päätin lähteä edellisestä suhteesta ja antaa meille mahdollisuuden. Saatiin vapaasti olla kyyhkyläisiä. Se oli huoletonta ja umpirakastunutta aikaa. Täynnä hömpötyksiä ja hellyyttä.
 
Johanin ja Marian tarinan lähde: Aalto, Seppo (1998). Syntinen ja rikollinen rakkaus: siveellisyysrikokset Helsingin pitäjässä 1600-luvulla. Hyvin outo rikos.  Teoksessa Helsingin pitäjä 1998.


[1] Yksinkertainen huoruus on sitä, kun toinen elää aviossa ja toinen on naimaton.
[2] Kaksinkertainen huoruus on sitä, kun molemmat elävät tahoillaan aviossa.
[3] Salavuoteus tarkoitti kahden naimattoman välistä kanssakäymistä.
[4] Kujanjuoksussa tuomittu juoksi kahden raipoilla lyövän miesrivin välistä.
 
Teksti: Maiju Nurminen