Rakkautta etsimässä: Tikkurilan seurakunnan sinkkuillat

Aika09.08.2016 PaikkaVantaan kaupunginmuseo

Tunteiden kiitotiellä -näyttelyä varten haluttiin tutkia, miten Vantaalla etsitään seuraa.  Tammikuusta 2016 lähtien 40-vuotta täyttäneet ovat voineet etsiä seuraa Tikkurilan seurakunnan sinkkuilloista.

Vierailin museoamanuenssina havainnoimassa Tikkurilan seurakunnan sinkkuiltaa 13.5.2016. Tulin kirkon pihalle puoli viiden aikaan aurinkoisena toukokuun iltapäivänä. Pihalle oli kerääntynyt jo muutamia sinkkuja. Osa auttoi järjestelyissä kantaen pihalle pöytiä ja tuoleja ja kasaten makkaranpaistopistettä.

Tällä kertaa ohjelmana oli paitsi makkaranpaistoa, myös pihapelejä ja osallistujien omia esityksiä. Seurakunnan sinkkuillat syntyvät osallistujien toimesta ja ehdotuksista. Keskusteluja ja suunnittelua varten on perustettu Facebook-ryhmä. Pappi huolehtii tilojen ja hankintojen tekemisestä.

Grilli lämmitettiin yhteistuumin!

Aloin jutella makkaranpaistopisteen edessä jonottaneiden sinkkujen kanssa. Paljastui, että heillä oli hyvin erilaisia taustoja: yksi oli käynyt läpi raskaan avioeron, toinen jäänyt leskeksi, kolmas ei ollut koskaan seurustellut.  He etsivät sinkkuilloista parisuhteen lisäksi turvaa, vapaa-ajanviettokavereita ja myös ”ihan vain juttuseuraa”.

Sinkkuillat lähtivät käyntiin yhden seurakunnan jäsenen ideasta kehittää aito kohtauspaikka työikäisille ja sitä vanhemmille. Niistä tuli paikallislehden kirjoituksen myötä erittäin suosittuja. Ensimmäiseen sinkkuiltaan odotettiin viittä ihmistä, mutta paikalle tulikin 80. Kolmannella kerralla paikalla olikin jo 111 henkilöä. Papin mukaan tämä todistaa, että ihmiset hakevat toisiaan, ja että tällaiselle toiminnalle on tarvetta.

Suomalaiseen tapaan ilta alkoi hieman verkkaisesti, mutta aika pian alkoi juttelu sekä petankin ja mölkyn pelailu.  Naiset aloittivat, miehet tulivat myöhemmin perässä. Ilta kului nopeasti sinkkuihin tutustuessa.

Sinkkuillassa pelattiin petankkia ja mölkkyä.

Illan lopuksi vuorossa oli sinkkujen omia ohjelmanumeroita ja esityksiä. Siellä kuultiin muun muassa eräs itse tehty rakkausruno: ”Kuunsäteessä revontulessa kaksoisliekki palaa, heidän maailmoissaan rakkaus on mahtavaa taikaa.”

Kristillinen viitekehys tuo sinkkuiltoihin ihmisiä, joilla on samanlaisia elämänarvoja. Uskonto näkyi lähinnä illan päättäneessä lyhyessä hartaudessa.

Vaikka miesten ja naisten välillä tapahtuikin runsaasti kanssakäymistä, en harmikseni havainnut varsinaista parinmuodostumista. Huhu kuitenkin kertoo, että sinkkuilloissa olisi jo ainakin yksi pari syntynyt. Keitähän he mahtavat olla?

Teksti: Maiju Nurminen