Kirjottuja sydämiä

Sydänten kirjoa

Aika30.03.2017 PaikkaVantaan kaupunginmuseo

Vantaan kaupunginmuseossa on lauantaina 1.4. Sydänten kirjoa -käsityöpaja klo 11 - 16. Työpajassa kirjotaan rakkauden aiheita huopasydämiin. Käsitöitä pääsevät kokeilemaan niin lapset kuin aikuiset. Työpaja on Taito Uusimaa ry:n / Hiekkaharjun käsityökeskuksen ja Dagny Bäckströmin säätiön järjestämä ja sinne on vapaa pääsy.

Sydän-symbolin alkuperää ei tunneta, mutta sydäntä muistuttavaa koristeaihetta on käytetty Suomessakin jo esihistoriallisella ajalla. Oletettavasti sydämen symbolimerkitys on kuitenkin kehittynyt nykyisenkaltaiseksi Euroopassa keskiajalla, jolloin sydäntä alettiin romantisoida lemmenrunoissa. Erään teorian mukaan sydänsymboli on saanut muotonsa naisen rintojen tai pakaroiden mukaan. 
  
Sydäntä on toisinaan esitetty muillakin kuvilla kuin sydän-symbolilla. Renessanssin ajan (1300–1500) taiteessa sydämen vilpittömyyttä kuvattiin persikkana, jossa oli kiinni lehti. Persikka kuvasti tällöin sydäntä ja lehti sydämen totuutta puhuvaa kieltä.
 
Tekstiviesteissä ja sosiaalisessa mediassa on vakiintunut tapa kuvata sydäntä merkkiyhdistelmällä <3. Uudemmat sovellukset muuttavat yhdistelmän nykyään automaattisesti sydämen kuvaksi.

Symbolisena eleenä laitetaan usein käsi sydämelle, kun halutaan sanattomasti ilmaista uskollisuutta, vilpittömyyttä, rakkautta tai muuta syvää tunnetta. Nyttemmin on yleistynyt myös sydänsymbolia kuvaava ele, jossa peukalot käännetään yhteen painettuina alaspäin sydämen alakärjeksi ja muut sormet koukistetaan kynnet vastakkain sydämen yläkaariksi.

Kristillistä sydän-symboliikkaa:

Liekehtivä sydän:
kuvaa pyhimysten ja mystikkojen uskonnollista omistautumista, jossa Pyhän Hengen tuli tuhoaa lihalliset mielenliikkeet, sekä myötätuntoa ihmisiä kohtaan ja rakkautta Jumalaan. Voi myös tarkoittaa miehen omistautumista naiselle tai naisen miehelle.
 
Nuolen lävistämä sydän:
voi tarkoittaa rakastavaisten kuolematonta rakkautta tai Jeesuksen rakkautta ja kärsimystä.
 
Pyhä sydän (lävistetty nauloilla tai kruunattu orjantappuralla):
Kristuksen lunastava rakkaus ja katolisen vastauskonpuhdistuksen tärkein tunnus.
 
Marian sydän (lävistetty yhdellä tai seitsemällä miekalla):
Simeonin ennustuksen mukaan ”sinun omankin sydämesi läpi on miekka käyvä” (Luuk. 2:35) tai Marian seitsemän tuskaa: 1) Simeonin ennustus (miekka lävistävä sielun), 2) pako Egyptiin, 3) 12-vuotiaan Jeesuksen etsiminen Jerusalemissa, 4) Jeesus ristiä kantamassa, 5) Maria Jeesuksen ristin juurella, 6) Jeesuksen ristiltä ottaminen, 7) Jeesuksen hautaaminen.
 

 

Teksti: 

Anni Rissanen ja Marjo Poutanen